Liberalerna ökar i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna klättrar i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Partiet ökar en procentenhet och får 3,5 procent av väljarstödet, vilket dessutom ligger inom den statistiska felmarginalen till fyraprocentsspärren.

– Det här innebär att de i själva verket kan ha kommit över riksdagsspärren, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Liberalernas placering i juni månads opinionsundersökning är partiets bästa på över två år.

– Jag är jätteglad för detta. Jag hoppas det skapar ett engagemang hos våra medlemmar och förtroendevalda som gör att vi fixar detta, säger Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna.

Pehrson vill inte koppla samman opinionsökningen med Nyamko Sabunis avgång, men tror att partiledarbytet har blivit en nystart för partiet.

– Jag har, med mina nya politiska besked och min tonalitet, kanske fått medlemmar att med stor glädje vara ute på torg, knacka dörr och delta i debatter. Jag tror det har varit betydande i opinionen, säger Pehrson (L).

Ingen ljusning för MP

För sjunde månaden i rad ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren. I denna mätning får partiet 3,3 procent.

– Vi ser ingen förändring uppåt, de ligger konstant på fel sida av strecket. Samtidigt ser vi att Socialdemokraterna har ökat sitt stöd sedan Miljöpartiet lämnade regeringen, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

S uppmanar inte till stödröstning

Miljöpartiet är en tilltänkt samarbetspartner om Socialdemokraterna vinner valet i september. Trots det vill inte Socialdemokraternas partisekreterare uppmana S-väljare att stödrösta på MP.

– De som tycker att vår politik är bra ska rösta på vårt parti, säger Tobias Baudin (S).

Behövs inte era väljare för att rädda Miljöpartiet?

– Mitt fokus som partisekreterare är att genomföra socialdemokratisk politik och få till så många röster på vårt parti som bara är möjligt, säger Tobias Baudin, partisekreterare.

Novus/SVT väljarbarometer juni:

V: 9,4 (+0,4)

MP: 3,3 (+/-0)

S: 30,2 (-1,6)

C: 5,9 (-1,0)

L: 3,5 (+1,0)

KD: 6,3 (+0,4)

M: 21,5 (+0,5)

SD: 18,0 (+0,1)

Annat: 1,9 (+0,2)

Osäkra: 6,5

Jämförelsesiffran avser föregående mätning. Ingen förändring, förutom den för Liberalerna, är statistiskt säkerställd.

Så gjordes undersökningen:

3 804 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt söktes 7 475 svenska medborgare vilket ger en deltagarfrekvens på 51 procent. Undersökningen genomfördes under tidsperioden 9 maj – 5 juni 2022.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 7 459 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.