Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har i dag meddelat valberedningen att det inte längre är jag som ska leda partiet, säger Sabuni. Foto: TT

Nyamko Sabuni avgår som L-ledare – Johan Pehrson tar över

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår, meddelar hon på en pressträff i riksdagen.

Partiets förste vice ordförande, Johan Pehrson, tar över som ny partiledare.

– Jag har i dag meddelat valberedningens ordförande att jag i dag lämnar posten som ordförande för Sveriges liberala parti, säger Sabuni.

Nyamko Sabuni avgår som partiledare för Liberalerna med omedelbar verkan och partiets förste vice ordförande Johan Pehrson, tar över som ny partiledare i enlighet med partiets stadgar.

– Det har ofta inte varit lätt, tvärt om. Jag är den jag är, med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast, att samhällsproblemen ges liberala lösningar, säger Nyamko Sabuni på en pressträff.

Hon fortsätter:

– Jag har i dag meddelat valberedningens ordförande att jag i dag lämnar posten som ordförande för Sveriges liberala parti.

Sent besked om avgång

Nyamko Sabuni lämnade pressträffen utan att svara på frågor från journalisterna.

Enligt liberalernas partisekreterare Juno Blom tog Nyamko Sabuni sitt avgångsbeslut under torsdagskvällen, tillsammans med Blom. Partisekreteraren vill inte inte svara på frågan vad det var som utlöste Sabunis avgång och varför beslutet fattades så hastigt.

– Jag är av den åsikten att har man väl fattat ett beslut så är det lika bra att det sker direkt. Det finns liksom ingen anledning att vänta, säger Juno Blom och fortsätter:

– Vår bedömning är att vi måste få ny energi i laget för att få till den förändring som krävs, säger Blom.

Partisekreteraren lämnar

Även Juno Blom avgår.

– Som Nyamko Sabunis partisekreterare så avgår jag så klart i samband med att Nyamko avgår. Det är viktigt att nästa person får bygga sitt lag, säger Blom på presskonferensen.

Kom som flykting

Nyamko Sabuni kom till Sverige som flykting 1981, var med och grundade Afrosvenskarnas riksförbund och profilerade sig tidigt inom hedersfrågor. Hon har lett Liberalerna sedan juni 2019 – då hon enhälligt valdes. 

Sedan i juni 2019 har Liberalerna konstant legat under riksdagsspärren i mätningarna från SVT/Novus. Det senaste Novus- resultatet var 2,1 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lovade att göra allt för att vända skutan” – Det här är Nyamko Sabunis tid i politiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.