Lösningarna på klimatkrisen ska inte försvåra livet för människor på landsbygden eller skambelägga enskilda personer, anser Sabuni. Foto: TT

Liberalernas förslag: Godstrafiken ska bli fossilfri

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabunis första konkreta förslag som ny partiledare för Liberalerna handlar om klimatet.
För att få fart på omställningen i transportsektorn vill hon inrätta en elektrifieringskommission.
– Det är uppenbart att hon väntar till kvällen med att dra upp de bredare riktlinjerna för vilken politik hon vill se för Liberalerna, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Liberalerna föreslår att det ska tillsättas en elektrifieringskommission för att utreda hur godstrafiken ska kunna bli fossilfri.

– Vi är redan sent ute. Vi måste ta tag i det här, säger Sabuni på en pressträff i Visby.

Elektrifieringskommission är tänkt att samordna arbetet med olika aktörer. Den ska även sätta upp en tidtabell för hur godstrafiken ska bli mer elektrifierad.

Enligt Sabuni är det nödvändigt att få ned transportsektorns utsläpp för att klimatmålen ska kunna nås.

Tror på tekniken

Sabuni kommer närmast från jobbet som hållbarhetsdirektör på ÅF och tror på teknikens möjligheter.

– Det finns innovationer och tekniska lösningar för de flesta utmaningar vi står inför.

Så även inför de klimatutmaningar som människan står inför, enligt Sabuni.

Lösningarna på klimatkrisen ska inte försvåra livet för människor på landsbygden eller skambelägga enskilda personer, anser Sabuni.

Enligt henne är många väljare oroliga för klimatet och vill veta hur samhället måste ställa om för att klara klimathotet.

– Jag vill att Liberalerna ger svaren på de frågorna.

Mats Knutson: ”Helt okontroversiellt”

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver pressträffens innehåll som ”mycket fluff” och ”helt okontroversiellt”.

– Det är uppenbart att hon väntar till kvällen med att dra upp de bredare riktlinjerna för vilken politik hon vill se för Liberalerna. Jag förstår inte vad hon har att tjäna på att vänta med det.

Att prata om klimatförändringarna kan ses som ett sätt att ge svar på väljarnas oro och den ”klimatångest” som många har, menar Knutson.

– Liberalerna försöker ge svar på de frågor som väljarna ställer om klimatet. Det måste partierna formulera ett svar på. Men det här är inte en fråga som kommer att avgöra Liberalernas framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet