Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: SVT

Nyamko Sabuni: Liberalerna förhandlar inte med Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas nye partiledare Nyamko Sabuni kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna, det säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Uttalandet kommer efter tisdagens mycket uppmärksammade lunchmöte mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Busch Thor får äta lunch med vem hon vill. För vår del fokuserar vi på att genomföra 73-punktsprogrammet och vi förhandlar inte med SD, säger Nyamko Sabuni till Morgonstudion som sänder från Visby.

Sabuni vill inte göra någon analys över vad mötet kan få för konsekvenser. 

– När vi närmar oss val 2022 kommer vi att utvärdera och se hur den politiska kartan ser ut innan vi fattar några beslut om framtiden. 

Mötet mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson har väckt många reaktioner. På Twitter gick Centerpartiets partiledare Annie Lööf ut och beklagade ”att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor”.

”En trevlig lunch”

På sin Facebook-sida skriver Jimmie Åkesson att mötet kretsade kring sjukvård och energipolitik.

”Sverige har stora problem. Dessa kräver lösningar. Därför är det viktigt att man ibland möts över partigränserna för att diskutera dem på riktigt. Partier är sällan överens om allt, men i frågor där viss samsyn finns bör man kunna mötas och ha konstruktiva samtal för Sveriges bästa”, skriver han och fortsätter:

”Som i dag under en trevlig lunch mellan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och deras stabschefer. På dagordningen stod bland annat sjukvårdsfrågan och energipolitiken”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer