”Likvärdigheten kommer att vara det största problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skolan står inför stora utmaningar. Inte minst på grund av den ökade skolsegregationen. Det sa Hamid Zafar, barn- och utbildningschef Mullsjö, i ett samtal med utbildningsminister Anna Ekström (S) i kvällens Agenda.

– Vi vet att den svenska skolan håller på att dras isär, sa Hamid Zafar.

Utbildningsminister Anna Ekström delade analysen och menade att utvecklingen måste brytas.

– Vi har en stor utredning nu som ska komma med förslag som handlar om hur man kan påverka antagning och urval till skolor så man kan komma åt likvärdigheten.

Hamid Zafar menar att utbildningsministern delvis har ett facit i den OECS-kartläggning som kom i februari och som pekade på andra europeiska exempel som Sverige kan ta efter.

– Nederländerna exempelvis. Där har man förändrat urvalskriterierna och använder sig av lottning, vid sidan av syskonförtur och närhetsprincip. Danmark har också experimenterat med i vissa skolor införa ett tak på högts 20 procent med utomdansk bakgrund.

Anna Ekström utesluter inga åtgärder.

– Jag är öppen för förslag. Ska man bryta den här skolsegregationen då gäller det att vilja bryta den och det vill regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.