Linda fick sparken och startade eget

Uppdaterad
Publicerad

Som en blixt från klar himmel fick hon och tusentals kollegor sparken från storföretaget. Nu driver hon ett företag med 65 anställda och omsätter miljoner.

Linda Lindqvist företag N4:s huvudkontor ligger nära flera kunder i Astra Zenecas gamla lokaler i Södertälje. N4 sköter system och utrustning i forskningsmiljöer. Ett företag som också finns i andra forskningstäta områden som Lund och Uppsala.

Det började med en chock

N4 startades i dammet av Astra Zenecas massuppsägningar 2012 som hon och hennes medgrundare av N4 ofrivilligt blev en del av:

– Vi hade ingen föraning alls så det här mötet vi hade, alla tusen anställda, var ju väldigt speciellt, en konstig känsla, luften gick ur en, berättar Linda Lindqvist.

Miljoner i omsättning

Visst var det en chock att efter 16 år stå utan arbete. Men tillsammans med andra kollegor som sagts upp, och med hjälp av TRR Trygghetsrådet började en nio månaders planeringsperiod. En planering som nu åtta år senare blivit ett företag med 65 anställda och dryga 60 miljoner i omsättning förra året.

Många utmaningar

Naturligtvis har det funnits utmaningar för Linda Lindqvist när hon och kollegorna bytt tryggheten som anställd på storföretaget mot egenföretagandet. Men det är ändå inte något Linda Lindqvist ångrar.

– Jag tror att i grund och botten vill jag se möjligheter. Dessutom insåg jag att jag fått en fantastisk skolning på Astra Zeneca och den kunde jag ha nytta av även utanför Astra Zenecas grindar, säger Linda Lindqvist.

TRR Trygghetsrådet

TRR ägs av parterna på arbetsmarknaden för de privata tjänstemännen, TCO och Svenskt Näringslivs medlemmar. TRR hjälper övertaliga tjänstemän till nytt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.