Anders Lindberg Foto: SVT

Lindberg om bilden: ”Man vill skada Sverige”

Publicerad

Bilden av Sverige i utländska medier har i vissa fall mörknat. Under tisdagskvällen befann sig Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, och Alice Teodorescu, chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion, i Aktuellt-studion för att diskutera ämnet.
– Det dessa kanaler systematiskt gör är att ”prata ned” bilden av Sverige av politiska skäl. Det beror på att man vill skada Sverige, säger Anders Lindberg.

Sverige beskrivs inte längre som tidigare i en del utländska medier. I stället har det varit mycket fokus på negativa saker, och ibland har de varit helt påhittade. Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet, är övertygad om att länder som försöker svartmåla Sverige har en politisk agenda.

– Man får tycka vad man vill om Sverige. Man får välja vilka åsikter man vill, men man får inte välja vilka fakta man vill. Dessa länder, Ryssland, Ungern och Tjeckien som togs upp, har strategiska intressen att prata ned Sverige. Det vi ser här är att man väljer fakta som inte är sanna, säger han.

Misslyckad integrationspolitik

Alice Teodorescu, chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion, håller med om att det kan finnas en politisk agenda bakom bilden som sprids av Sverige, men hon tror att fokus bör ligga någon annanstans.

– Jag skulle säga att man i Sverige har experimenterat med en migrations- och integrationspolitik som har misslyckats. Det är klart att det finns ett intresse utomlands, oavsett vilken agenda man har, att dra lärdom av vad Sverige har gjort.

Systematisk desinformation

I ett inslag som debattörerna, och tittarna, fick se innan debatten, visades flera exempel på hur Sverige porträtteras utomlands. Bakom dem stod bland annat den ryska kanalen Russia Today. I ett ungerskt klipp kallas Sverige för ”land nummer 1” när det gäller våldtäkter.

– Dessa exempel vi såg här är inte sanna. Russia Today, är ju Rysslands propagandakanal. Det vi såg med ”the rape capital of Europe” var en aktion från Ungern för att kritisera den svenska regeringen. Vad som händer här är att man systematiskt använder desinformation för att måla en bild av Sverige som inte stämmer, säger Anders Lindberg.

– Det intressanta är att hur det här blir en höger- och vänsterdiskussion, där vänsterns nya roll är att förneka samhällsproblem och att hela tiden blanda korten och få detta till dessa aktörers agenda. Det är klart att de kan ha en agenda. Men i det svenska samhället finns det också en ovilja att diskutera problem därför att det påkallar behov av reform, menar Alice Teodorescu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer