Säpo har inlett en utredning om grovt sabotage med anledning av de förstörda gasledningarna vid Bornholm, rapporterar Ekot. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Linde har sammankallat krishantering om Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har upprättat en anmälan om brott i samband med Nord Stream-läckorna i Östersjön, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rubriceringen är i nuläget grovt sabotage i nuläget.

– Säpo uppger att de följer händelseutvecklingen noga och har kontakt med andra verksamheter utifrån Säpos uppdrag att skydda Sverige, det säger Gabriel Wernstedt pressekreterare på Säpo till radion.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har kallat till krismöte med anledning av läckorna på Nord Stream 1 och 2, rapporterar Aftonbladet.– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter, säger hon.

Ann Linde säger även att hon har haft kontakt med den danske utrikesministern för ett eventuellt möte under tisdagskvällen.

Enligt tyska myndighetskällor till tidningen Tagesspiegel kan läckorna på gasledningarna ha varit resultatet av en riktad attack. Ann Linde säger till Aftonbladet att hon inte vill spekulera kring vad som har hänt, men att de på kvällens möte kommer att diskutera vad de vet.

Även försvarsminister Peter Hultquist (S) uppger att de har varit in kontakt med Danmark.

– Vi tar allvarligt och seriöst på situationen, säger han till TT.

I Danmark har regeringens krisstab samlats för att diskutera läckorna, rapporterar DR. 

Texten uppdateras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.