Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. Foto: TT Grafik

Gaspriset stiger efter läckorna på Nord Stream 1 och 2

Uppdaterad
Publicerad

Gaspriset stiger på tisdagen med 3,3 procent i Europa, efter att ha fallit fyra dagar i rad. Prisökningen kommer efter att läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 på måndagskvällen.

På måndagen var gaspriset på den lägsta nivån på tre månader. Men sedan vände det efter att läckor upptäckts i Nord Stream 2 på måndagskvällen. Även i Nord Stream 1 rapporteras tryckfall, något som bara ytterligare spär på osäkerheten kring gasleveranserna ännu mer, enligt Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.

– Samtidigt så har Europa byggt upp ganska stora gaslager när man så snabbt som det bara går försöker fjärma sig från rysk gas. Det är något som kan hålla tillbaka och begränsa prisuppgången på gas och därmed hålla tillbaka elpriserna i Europa, säger han.

I nuläget sker inte gasleveranser genom Nord Stream 1, när stoppet av gasleveranser genom ledningen förlängdes på obestämd tid i början av månaden. Det sker däremot gasleveranser till viss del genom Nord Stream 2 men inte i samma volymer som tidigare, enligt Jörgen Kennemar.

Psykologisk effekt

Den omedelbara prisuppgången kan främst vara en psykologisk effekt, när Europa i nuläget till stor del får in gas från andra håll, som från Norge och USA.

– Sådana här händelser brukar leda till sådana här omedelbara prisrörelser och sedan brukar det lugna ner sig när man väl ser hur allvarligt det är. Men det är en väldigt otäck utveckling, säger Jörgen Kennemar.

På tisdagsförmiddagen gav den danska energimyndigheten Energistyrelsen order till Energinet, som är ansvariga för driften av det danska el- och gassystemet, om att höja beredskapsnivån för el- och gassektorn i landet, skriver Ritzau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.