Handelsminister Ann Linde (S) och Irans vice president för kvinnor och familjefrågor Shahindokht Molaverdi, skakar hand.

Linde svarade på slöjbråket: ”Jag vill inte bryta mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Handelsminister Ann Linde (S) kritiserades för att hon bar slöja i samband med ett officiellt besök i Iran. Linde kallar kritiken för främlingsfientlig och dum. 

Ann Linde besökte det muslimska landet tillsammans med en delegation ledd av statsminister Stefan Löfven (S). Med på resan fanns också en rad representanter för svenska storbolag och syftet med resan var att stärka förutsättningarna för handeln med Iran.  

Resan har kritiserats och kritiker har menat att det svenska besöket innebär ett legitimerande av den iranska regimen. Mycket av kritiken har också kretsat kring det faktum att handelsministern bar slöja. 

Löfven på besök i Iran

”Gynnar regimen”

En av kritikerna, Liberalernas ledare Jan Björklund, menade att Linde inte borde ha burit slöja och att det är ”ett haveri för den feministiska utrikespolitiken”.

Björklund menar att den iranska propagandan gynnas, att slöjan skickar fel signaler till kvinnor som lever under religiöst förtryck i Sverige och utomlands och att handelsavtalen kunde ha undertecknats någon annanstans.

Läs mer: Kvinnorna i svenska delegationen i Iran bar slöja – får kritik

Linde själv säger att främlingsfientlighet och dumhet ligger bakom debatten. Om Linde inte skulle bryta mot iransk lag, och om Sverige inte bara skulle skicka män i sin delegation, så var det där med slöjan ett påtvingat måste, säger hon till TT. 

– Det är deras lag, till skillnad mot i Saudiarabien där det inte är lag på att bära slöja. Jag ska åka till Saudiarabien i nästa månad och då kommer jag naturligtvis inte att bära slöja. 

Kvinnors rättigheter 

Linde säger att hon tack vare att hon reste till Teheran hade möten med åtta iranska ministrar och att tunga kontrakt för svenska företag blev helt eller delvis klara under besöket. Samtidigt kunde den svenska delegationen vid sina möten framföra åsikter om bland annat mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter och kvinnors rättigheter. 

Det sprids också bilder på nätet, bland annat från ett möte mellan Rouhani och Storbritanniens premiärminister Theresa May, där hon är utan slöja. Men de bilderna är tagna i FN-skrapan i New York. 

Det finns också bilder på Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen utan slöja i Saudiarabien. 

”Så dumt”

Men Linde påpekar alltså att det inte är lag på att bära slöja vare sig i New York eller i Saudiarabien. 

– Jag tycker inte om att bära slöja, men jag vill inte bryta mot lagen. 

Hon säger att hon nu är ”fullständigt översköljd av rasister som attackerar mig” och tror att debatten grundas i främlingsfientlighet. Linde menar också att oppositionen tar ”chansen att plocka billiga poänger”. Vad gäller Björklunds kommentarer säger hon. 

– Jag tycker att det är så dumt att jag inte vet vad jag ska säga. Tvärtom: vad har han gjort för att på plats i Iran ta upp kvinnors rättigheter? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löfven på besök i Iran

Mer i ämnet