Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer personal, nya lagar och mer krav på civila försvaret – Hör experterna om vad Nato innebär för Sveriges totalförsvar.

Lista: Det här innebär Nato för totalförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Sverige börjar närma sig ett Natomedlemskap. Men vad innebär det egentligen för det svenska totalförsvaret?

– Vi ska bidra till alliansens säkerhet och alliansens alla uppgifter. Det har vi inte gjort utan vi har haft väldigt mycket fokus på vår egen situation, säger Thomas Nilsson som är ansvarig för anslutningsprocessen till Nato.

Enligt Thomas Nilsson kommer Natomedlemskapet att innebära både en kulturell och mental resa, och få påverkan på det svenska totalförsvaret.

– Vi har i 200 år varit militärt alliansfria. Nu ska vi in och tänka att vi inte ska bidra till Nato, utan vara en del av Nato, säger han.

Förutom den mentala resan kommer medlemskapet även att synas i den svenska lagstiftningen. Något som Försvarsmakten redan har lyft hos regeringen, berättar Nilsson.

– Ett exempel kan vara lagrum som styr hur vi kan skicka svensk personal utomlands. Ett annat är om vi tar emot allierade förband i Sverige, vilket våldsmandat har de då, säger Nilsson.

Så vad mer kommer Natomedlemskapet att innebära för totalförsvaret? Se fler exempel i klippet ovan.

Totalförsvaret

  • I totalförsvaret ingår både militärt och civilt försvar.
  • Alla som är mellan 16 och 70 år och bosatta i Sverige omfattas av totalförsvarsplikten.
  • För många innebär det att fortsätta gå till sitt vanliga arbete för att få samhället att fortsätta att fungera så vanligt som möjligt.
  • Den som vägrar att göra sin plikt riskerar böter eller till och med fängelse i högst ett år.
  • För den som är 16 år kan totalförsvaret innebära uppgifter som att hjälpa till att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information.
  • Det finns tre typer av plikter som gäller om regeringen skulle besluta att det råder ”höjd beredskap” i Sverige – värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.