Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är inte så att det saknas ställen att investera i, säger överbefälhavare Micael Bydén. Hör vilka områden han syftar på i klippet. Foto: SVT

ÖB: Försvaret behöver mer än två procent

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kommer att behöva ännu mer pengar än de tillskott som redan beviljats. Det säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Han upprepar nu sitt önskemål.

– Det kommer med stor sannolikhet behövas mer än två procent.

Försvarets budget ska växa kraftigt de närmaste åren – från en rekordlåg nivå.

Efter Rysslands storskaliga invasion i Ukraina i februari beslutade riksdagen att försvarsbudgeten ska höjas till två procent av bruttonationalprodukten. Från nuvarande budget på 75 miljarder kan det motsvara runt 120-130 miljarder kronor, beroende på hur BNP utvecklas.

Före sommaren sade ÖB att försvaret inte skulle kunna komma upp i de beloppen förrän 2028.

Men i samband med att ÖB presenterade sina militära råd om hur Försvarsmakten bör utvecklas fram till 2035 så framkom att försvaret kommer att komma upp i två procent av BNP redan 2026. Men på sikt kommer försvaret alltså behöva mer än två procent säger ÖB.

Mellan tummen och pekfingret – hur mycket?

– Det är för tidigt att säga. Det är väl snarare att två procent är golvet, säger Micael Bydén till SVT, och återupprepar därmed det han tidigare har aviserat. Att två procent inte kommer räcka till.

”En plattform”

Bakgrunden till överbefälhavarens äskande om mer pengar är bland annat ökade behov kopplat till Natoanpassning och upprustning av militär materiel.

– Plattformen två procent utgår man ifrån. Sedan handlar det om politiska beslut och ambitioner.

Socialdemokraterna vill finansiera ökade försvarskostnader med en särskild beredskapskatt, vilket regeringen avvisat.

Försvaret andel av BNP

Under kalla Kriget var andelen upp till 4 procent av BNP (år 1963). 

Efter Sovjetunionens upplösning (1991) sjönk andelen successivt till som lägst 1,0 procent (år 2017 och 2018).

År 2021 ökade andelen till 1,3 procent av BNP.

Källa: Sipri/ Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.