Foto: SVT

LISTA: Uppmärksammade dödsskjutningar av svensk polis sedan 2011

Publicerad

Här är det senaste årets

Dödsskjutningar 2019:

2019-04-02 – En 30-årig man öppnar eld mot polisen efter en trafikolycka i Väröbacka norr om Varberg. Då han försöker fly platsen träffas han i armen eller axeln och avlider senare på sjukhus.

Dödsskjutningar 2018:

2018-03-24 – En 30-årig man sköts till döds av polisen i Luleå i samband med en misstänkt mordbrand.

2018-03-28 – Efter en biljakt i Örebro avled en man i 30-årsåldern. Polisen sköt flera varningsskott mot mannen som enligt polisen försökte köra på en polis.

2018-04-23 – En man avlider efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna.

2018-07-20 – En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Norrköping. Mannen gick till attack när polisen skulle hjälpa vårdpersonal under en läkarundersökning.

2018-07-21 – En man sköts ihjäl av polis i Linköping i samband med en konfrontation av  flera misstänkta rånare.

2018-08-02 – 20-årige Eric Thorell avled efter att polisen öppnat eld i samband med en situation som polisen upplevde som hotfull i centrala Stockholm. Eric Thorell, som hade diagnosen downs syndrom, uppfattades bära ett vapen som sedan visade sig vara en leksak.

I fem av de sex dödsskjutningar som varit under 2018 har förundersökningen lagts ner eftersom poliserna inte ansetts göra några fel. I fallet med Eric Thorells dödsskjutning väntas besked i januari 2019.

Polisskjutningar med dödlig utgång i urval 2011-2017

2013-05-13 – En 69-årig man i Husby med psykisk ohälsa hotade med kniv.

En man visade sig på en balkong med en kniv. Polisen uppfattade honom som aggressiv och påverkad och fyra insatspoliser tog sig in i lägenheten. Den 69-årige mannen och hans hustru befann sig i vardagsrummet och mannen höll en 20 cm lång kniv i handen. Polisen använde pepparspray, kastade tre distraktionsgranater och avlossade ett varningsskott. Mannen gick mot polisen med höjd kniv och en polisman sköt då honom i huvudet på en meters avstånd, samtidigt avlossade en annan polisman ett skott som var avsett att träffa ena benet, men missade.

2013-07-07 – Man i Varberg med psykisk ohälsa som knivskar tre hotar polis

Efter att en man och en kvinna (som senare avled blivit knivskurna av en 24-årig man i centrala Varberg konfronterar polisen mannen  som vägrade att släppa kniven. Polisen ska då först ha skjutit ett varningsskott och sedan skjutit mannen (totalt fem skott, varav ett i benet och ett i magen, enligt vittne). Mannen avled senare på sjukhus.

2015-01-22 – Man med svärd dödade två personer och skadade två på skola i Trollhättan

En elev och två lärare dödades i en attack med hatbrottsmotiv på skolan Kronan i Trollhättan när 21-årige Anton Lundin Pettersson attackerade dem med svärd. När polisen anlände hittade de döda och skadade och blev sedan attackerade av gärningsmannen med svärd och kniv. Polisen avlossade två skott varav ett träffade gärningsmannen som senare avled på sjukhus.

Samtliga poliser vid ovanstående skjutningar friades vid utredning med hänvisning till nödvärnsrätten.

Det enda fallet där en polisman dömts för att ha skjutit ihjäl någon (sedan 1990) var på Vikbolandet utanför Norrköping år 2000. En 58-årig polisman sköt ihjäl en 31-årig misstänkt båttjuv och dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Han fick inte heller jobba som polis efter avtjänat straff.

Fakta – polisskott

Visa

När en polis har avlossat ett skott, antingen med avsikt eller av misstag, ska polisen lämna en rapport om det till myndigheten. Alla ärenden granskas. Om det finns anledning att anta att ett brott som faller under allmänt åtal har begåtts (som när en person skjutits till döds) så inleds en förundersökning ledd av en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren. Misstankarna kan till exempel vara ”vållande till annans död”, ”framkallande av fara för annan” eller ”tjänstefel”

Vid de flesta fall frias poliserna av nödvärnsrätt. Formuleringarna vid friandet brukar se ut ungefär så här: ”Man har rätt till nödvärn mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom. Det dödande skottet har avlossatts i nödvärn. Omständigheterna har varit sådana att det inte varit uppenbart oförsvarligt av polismannen att avlossa skottet. Förundersökningen läggs därför ner”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer