När det gäller vikten av mer resurser till skolan, förbättrad integration och mer och ansvarstagande föräldrar tycker svenskarna lika. Foto: SVT GrafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lista: Så lika tycker svenskarna om insatser mot kriminalitet

Publicerad

Förbättrad integration och mer resurser till skolan. När det gäller hur kriminaliteten ska bekämpas tycker allmänheten i utsatta områden och i riket i stort ofta ganska lika. Men det finns en del åtgärder där åsikterna skiljer sig något – till exempel när det gäller hårdare tag.

Novus ställde på SVT:s uppdrag frågor till allmänheten om vad som är viktigt i kampen mot kriminaliteten. Frågorna ställdes till allmänheten på riksnivå och till allmänheten i de så kallade utsatta områdena.

En av frågorna var: Hur viktigt eller oviktigt tycker du att följande åtgärd är för att minska kriminaliteten i Sverige?

De tillfrågade fick sedan skatta olika insatser mot kriminalitet på en femgradig skala som gick från inte alls viktigt till väldigt viktiga. Såhär svarade de, åtgärd för åtgärd:

FLER POLISER

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
78 procent på riksnivå
72 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
4 procent på riksnivå
9 procent i utsatta områden

FLER SOCIALARBETARE

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
56 procent på riksnivå
63 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
12 procent på riksnivå
9 procent i utsatta områden

HÅRDARE STRAFF

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
68 procent på riksnivå
61 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
14 procent på riksnivå
21 procent i utsatta områden

FÖRBÄTTRAD INTEGRATION

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
90 procent på riksnivå
88 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
2 procent på riksnivå
3 procent i utsatta områden

MINDRE INVANDRING

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
52 procent på riksnivå
41 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
28 procent på riksnivå
36 procent i utsatta områden

MER RESURSER TILL SKOLAN

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
86 procent på riksnivå
87 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
3 procent på riksnivå
3 procent i utsatta områden

FLER OCH BÄTTRE FRITIDSAKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
72 procent på riksnivå
75 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
9 procent på riksnivå
7 procent i utsatta områden

MER ENGAGERADE OCH ANSVARSTAGANDE FÖRÄLDRAR

Foto: SVT Grafik

Mycket viktigt/viktigt
92 procent på riksnivå
90 procent i utsatta områden

Ganska/mycket oviktigt
1 procent på riksnivå
3 procent i utsatta områden

Analys- och undersökningsföretaget Novus har på SVT:s uppdrag ställt frågor till allmänheten om vad som anses viktigt för att minska kriminalitet, samt om människors utsatthet för brott.

Frågorna ställdes till allmänheten i stort och till allmänheten i socialt utsatta områden, vilket ger möjlighet att se skillnader och likheter beroende på var människor bor.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1511 intervjuer i ett riksrepresentativt urval i befolkningen.

507 intervjuer har dessutom gjorts bland allmänheten i något av de 60 områden som polisen definierat som särskilt utsatta, utsatta eller som så kallade riskområden.

Båda undersökningarna, med allmänheten på riksnivå och allmänheten i utsatta områden, är genomförda via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Intervjuerna genomfördes mellan 24 och 30 september.

Ett antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Deltagarfrekvensen var 66 procent.

Novus har kontrollerat att bortfallet inte påverkar undersökningens resultat. Resultatet ger en bild av hur svenska folket tycker i de ställda frågorna.

I Sverige finns 60 områden som polisen betecknar som utsatta. De delas in i tre kategorier:

Utsatt område

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

– offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man,

– narkotikahandel som bedrivs öppet och

– ett utåtagerande missnöje mot samhället

Särskilt utsatt område

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området. Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån

– parallella samhällsstrukturer,

– extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter,

– personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden, och

– en hög koncentration av kriminella.  

Riskområde

Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer