Jackie Arklöv dömdes 2006 för folkrättsbrott begångna under sin tid som legosoldat i Bosnien Foto: TT

Lista: Samtliga fall av folkmord och krigsbrott som avhandlats i svensk domstol

Uppdaterad
Publicerad

Totalt elva fall gällande krigsbrott, folkmord och folkrättsbrott har avhandlats i Sveriges domstolar, sedan 2006. Tio av dem har lett till fällningar. SVT Nyheter har sammanställt samtliga ärenden.

2019

 • En man dömdes i februari av tingsrätten i Örebro till ett år och tre månaders fängelse för krigsförbrytelser efter att ha poserat vid två stympade kroppar och därmed utsatt dem för kränkande behandling.

2018

 • 50-årig man dömdes i juni av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott begånget i Rwanda 1994. Domen är överklagad till Svea hovrätt.

2017

 • 32-årig man dömdes i september av Södertörns tingsrätt till åtta månaders fängelse för folkrättsbrott i Syrien efter att ha poserat med döda eller svårt skadade människor. Domen överklagades inte till hovrätten.
 • 24-årig man dömdes i april av Hovrätten över Skåne och Blekinge till nio månaders fängelse för krigsförbrytelser i Irak efter att ha poserat med likdelar.
 • 46-årig man dömdes i februari av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott efter att ha deltagit i en massavrättning av sju tillfångatagna regeringssoldater i Idlib i Syrien 2012.
 • 61-årig man dömdes i februari av Svea hovrätt till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott begånget i Rwanda 1994.

2016

 • 29-årig man dömdes av Svea hovrätt till åtta års fängelse för folkrättsbrott efter en misshandel som skedde då han var med i en väpnad grupp på oppositionssidan under kriget i Syrien.

2014

 • 56-årig man dömdes av Svea hovrätt till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott under kriget i Rwanda.

2012

 • 35-årig man friades av Svea hovrätt misstankar om bland annat folkrättsbrott och mord i byn Cuska i Kosovo. Mannen frias eftersom det enligt hovrätten inte är fastställt att han verkligen var där när brotten skedde.

2011

 • 44-årig man dömdes av Stockholms tingsrätt till fem års fängelse för folkrättsbrott, under den tid då han arbetat som lägervakt i Bosnien under kriget i forna Jugoslavien.

2006

 • Stockholms tingsrätt dömde Jackie Arklöv för folkrättsbrott begångna under hans tid som legosoldat i Bosnien. Rätten bedömde straffvärdet till åtta års fängelse, men i praktiken vävdes det in i det livstidsstraff Arklöv avtjänar för polismorden i Malexander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.