Sveriges riksdag Foto: Jessica Gow / TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lista: Svenskt Natomedlemskap – så tycker partierna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en riksdagsmajoritet för en Nato-option – men regeringen fortsätter att säga nej. Borde Sverige gå med i Nato? Så här tycker riksdagspartierna i frågan.

Socialdemokraterna

S har tidigare varit tydliga med att man inte vill att Sverige går med i Nato. Men i partiet pågår nu en så kallad säkerhetspolitisk dialog, bland annat om ett eventuellt Natomedlemskap. Den ska vara klar den 12 maj. Därefter ska partistyrelsen fatta beslut, vilket ska ske senast den 24 maj.

Sverigedemokraterna

SD förespråkar inte ett svenskt Natomedlemskap men om Finland ansöker om medlemskap kommer partiledaren Jimmie Åkesson uppmana partiet att förespråka ett svenskt medlemskap.

– Vi är helt eniga i det, säger Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson till SVT.

Moderaterna

M vill att Sverige ska vara medlem i Nato bland annat för att stärka landets säkerhet och för att få sitta med vid bordet när beslut som påverkar svensk säkerhet tas. M vill också att Sverige inför en Nato-option ”som visar att Sverige håller dörren öppen för att söka medlemskap.”

Vänsterpartiet

V är för alliansfrihet och säger nej till ett svenskt Natomedlemskap. Partiet vill att Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska beslutas utan påverkan utifrån och menar att ett medlemskap riskerar att leda till upprustning och ett försämrat säkerhetsläge i Sverige och omvärlden.

Partiet kräver en folkomröstning om ett eventuellt medlemsskap.

Centerpartiet

C vill att Sverige går med i Nato.

”Sverige bestämmer själva om vi ska gå med men eftersträvar samarbete med Finland kring medlemskap. Centerpartiet vill också att Sverige uttalar en Nato-option i sin säkerhetspolitiska linje”, skriver partiet i ett svar till SVT.

Kristdemokraterna

KD menar att Sverige hör hemma i Nato och menar att alliansen för västvärlden är den främsta garanten för fred, säkerhet och militär förmåga.

”Vi kan inte på egen hand trygga vår säkerhet i en situation där våra gränser och intressen hotas av en militär stormakt. Säkerheten måste byggas tillsammans med andra och både EU och Nato är nödvändiga för att bibehålla demokrati och självständighet i Europa”, motiverar partiet sin linje.

Miljöpartiet

MP säger nej och vill att Sverige fortsatt ska vara alliansfritt. Det ökar enligt partiet möjligheterna att föra dialog, agera fredsmäklare och därmed bidra till avspänning.

Liberalerna

L fortsätter att vara positiva till medlemskap.

”I över 20 års tid har Liberalerna kämpat för ett svenskt medlemskap i Nato. Det säkerställer fred och frihet tillsammans med andra länder som sedan andra världskrigets slut har försvarat det fria Europa. I dag skapas säkerhet i allianser, inte i allianslöshet. Sverige varken bör eller kan isolera sig från omvärlden”, motiverar L sin linje i Natofrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet