Lista: Tre grupper i vaccinationskön

Uppdaterad
Publicerad

Personer i riskgrupp, vårdpersonal – och barn. De är grupper som prioriteras olika i vaccinationskön.

– Att man börjar med riskgrupperna är inte ett dugg konstigt, det är de som är skörast, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet.

”På grund av hög vårdbelastning kan regionernas vaccinering mot covid-19 behöva tidigareläggas för viss vårdpersonal. Men vaccineringen bör ske parallellt med att boende och personal i den kommunala omsorgen vaccineras”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt viktigt att personalen som sliter hårt och är utsatta får ett bra skydd snabbt, säger Matti Sällberg om vaccinering av vårdpersonalen.

Coronapandemin

En grupp som inte prioriteras lika högt som riskgrupper och vårdpersonal är barn. I de flesta fall blir barn som smittas inte så sjuka.

– Men ett fåtal barn som får infektionen blir ganska allvarligt sjuka, jag tror att man kan se en vinst av att vaccinera även barn, säger Matti Sällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet