– Det är i grunden viktigt att skydda dem här personerna som bor på särskilda boenden. De har verkligen drabbats väldigt hårt av den här pandemin, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemilog Anders Tegnell. Foto: SVT

Regionerna kan gå emot FHM – vill vaccinera sjukvårdspersonal först

Uppdaterad
Publicerad

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen står idag först i vaccinationskön. Något vissa regioner vill ändra på.

– Vi vill försäkra oss om vår förmåga att leverera sjukvård, säger Johnny Magnusson, ordförande för regionstyrelsen i Västra Götaland.

I flera av landets regioner är trycket på sjukvården så pass stort att regionerna inte vet om de klarar av ett utbrott på sjukhusens större enheter.

I går meddelade Västra götalands regionstyrelse att de uppmanar Folkhälsomyndigheten att ändra sin rekommendation om att vaccinationens fas 1 även ska inkludera vårdpersonal. Just nu är det personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre, som först vår vaccin.

Coronapandemin

”Inom 1,5 meter från patienterna”

Även region Uppsala vill att sjukvårdspersonal ska prioriteras vid vaccinering.

– Sjukhusen vårdar också patienter från särskilda boenden och den personalen som gör det och är inom 1,5 meter från patienterna bör prioriteras i vaccineringen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör region Uppsala till SVT Nyheter.

Vilken del av sjukvården tycker ni ska prioriteras?

– De som jobbar så nära som 1,5 meter till patienterna. Det är covid-avdelningarna förstås, akutmottagningar och intensivvården. Där man kan förvänta sig att särskilt boende-patienter finns.

Ska föra dialog

Nu höjs fler röster, denna gång från Kronoberg och Örebro, uppger Expressen.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger i intervjun med SVT att myndigheten är villiga att föra en dialog om ändringar i prioriteringsordningen för vaccineringen av covid-19.

Han påtalar dock fortsatt vikten av att vaccinera personer som bor på särskilda boenden.

– Det är i grunden viktigt att skydda de här personerna som bor på särskilda boenden. De har verkligen drabbats väldigt hårt av den här pandemin, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemilog Anders Tegnell.

Frågan ska diskuteras med bland annat Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och regioner på måndag nästa vecka, då den nationella pandemigruppen träffas.

Så ser prioriteringsordningen ut

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.
  • Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
  • Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet