Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Politiker vill ändra vaccinprioritetsordningen

Uppdaterad
Publicerad

Läget är ansträngt på sjukhusens avdelningar, och antalet smittade ser ut att öka i hela Västra götalandsregionen. Därför uppmanar nu regionstyrelsen Folkhälsomyndigheten att ändra sin rekommendation om att vaccinationens fas 1 även ska inkludera vårdpersonal.

I ett pressmeddelande skriver regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) att man med anledning av det förändrade smittoläget i regionen vill att Folkhälsomyndigheten ska ändra sin rekommendation om vilka som ska få vaccinet först till att även omfatta personal i covid-vårdkedjan.

– Skulle inte vår uppmaning till ändrad prioriteringsordning hörsammas får vi överväga om vi ska gå vidare på egen hand. Helst vill vi dock se en gemensam strategi för prioriteringen inom landet, säger Johnny Magnusson i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Västsverige

”Det finns ett allmänintresse”

På Sahlgrenska universitetssjukhuset skulle detta omfatta 2200 personer, sammanlagt skulle det röra sig om cirka 5000 antställda i hela regionen.

– Vi vill göra detta så snart som möjligt för att säkra vår förmåga att kunna ge vård till våra invånare. Det finns ett klart allmänintresse i att vårdpersonalen prioriteras när det gäller vaccinering eftersom det är de som står in frontlinjen och behövs för att ta hand om våra invånare som blir sjuka. Personalen har dessutom dragit ett oerhört tungt lass, och vi måste göra vårt yttersta för att skydda dem i detta läge när smittan är så spridd i samhället, fortsätter regionstyrelsen ordförande Johnny Magnusson.

Överläkaren Kai Knudsen vädjade att vårdpersonalen ska prioriteras högre så sent som på nyårsafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet