I klippet förklarar Kai Knudsen varför han tycker att vårdpersonal bör flyttas fram i prioriteringsledet. Foto: TT/SVT

Överläkarens vädjan: ”Vaccinera vårdpersonalen nu”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp läkare inom intensivvården anser nu att de anställda bör vaccineras omgående mot covid-19 och inte hamna i grupp 2, vilket nu är fallet.
– Situationen är ytterst ansträngd bland personalen och vi har inte råd att tappa fler medarbetare. Vi behöver vaccinet nu, säger Kai Knudsen, överläkare intensivvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kai Knudsen och hans kollegor är nu inte ensamma om att se felaktigheter i Folkhälsomyndighetens vaccinprioriteringar.

För till GP säger Sahlgrenskas ordförande Gustaf Josefson (M) att ett utbrott av covid-19 bland viktiga personalgrupper inom bland annat slutenvården vore ”näst intill katastrof”.

Kai Knudsen säger sig förstå att man vill skydda de inom riskgrupper, men att det är viktigare att nu skydda sjukvårdspersonalen.

Är det inte lite egoistiskt av er tänka så här?

– Det kan man tycka, men det är ytterst ansträngt inom intensivvården och vi har inte råd med att fler blir sjuka och faller i från, säger Kai Knudsen.

Personalen hamnar i grupp två

I den strategi som nu följs vaccineras först personer på äldreboenden och hemtjänst, personal inom äldreomsorgen och de som lever med någon som har hemtjänst. Först därefter, i den andra gruppen, kommer vårdpersonal tillsammans med personer runt 70 år, så kallade 70-plussare.

– För allas skull bör vi säkerställa att vi kan hålla igång de vårdplatser som nu kommer att behövas genom att vaccinera våra medarbetare tidigare än vad Folkhälsomyndigheten planerat, säger Sahlgrenskas ordförande Gustaf Josefson (M) till GP.

Antalet patienter som tvingas till sjukhusvård fortsätter att öka, den väntade platån har uteblivit, och pressen på personalen är fortsatt hög.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter