Antalet personer som vårdas för covid på sjukhusen i Västra Götaland ökar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stor ökning av patienter på iva i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen uppdaterade Västra Götalandsregionen covid-19-statistiken och den talar sitt tydliga språk: kurvan fortsätter uppåt. Den 4 januari vårdas 543 personer på regionens sjukhus, varav 74 personer intensivvårdas.

Noteringen på iva är den högsta sedan i maj förra året, och de senaste dagarna har ökningen intensifierats. Mellan den 30 december och den 4 januari har ytterligare 12 personer lagts in på iva på regionens sjukhus och sammanlagt intensivvårdas 74 personer.

Den senaste ökningen syns tydligt i nästan hela regionen, där alla kurvor pekar på en ökning av smittan igen. Undantaget är sjukhusen i Väster där antalet patienter har minskat.

På Skaraborgs sjukhus vårdas 71 patienter med covid-19, vilket är den högsta siffran sedan pandemin startade. Av dessa vårdas 11 på iva, och detta är den högsta siffran sedan den 22 maj 2020 då 12 personer vårdades på sjukhuset.

Vaccineringen fortsätter

Under mellandagarna var det planerat att omkring 500 personer skulle få vaccinet. Och under januari väntas Västra Götaland få tillgång till ungefär 100 000 doser. Doserna kommer i första hand att användas till att vaccinera personer på särskilda boenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet