Foto: TT

Vårdpersonal kan vaccineras tidigare – samtal förs

Publicerad

Flera regioner diskuterar nu prioriteringsordningen för vaccineringen mot covid-19. Allt fler vill att vårdpersonal ska prioriteras högre. Region  Östergötland tycker det är bra att frågan nu lyfts.

– Vi måste föra den här dialogen med Folkhälsomyndigheten, säger Rickard Lundin.

Både region Skåne och Region Västra Götaland har lyft frågan om att vårdpersonal borde prioriteras högre, nu när vaccineringen är i gång. Region Östergötland bekräftar att man för diskussioner i frågan.

– I och med att frågan tas upp både nationellt och internt inom våra verksamheter diskuterar även vi det med Folkhälsomyndigheten. Det är svårt att ändra, utan att ha haft den här dialogen med dem, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning, till SVT Nyheter Öst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Har lyfts internt

Frågan har lyfts internt inom flera verksamheter, enligt Rickard Lundin – bland annat hos IVA-personal.

– Jag tror att man måste titta på helheten kring tillgången av vaccin för att göra bedömningen vad som är bäst på totalen. Den informationen har inte vi, utan den sitter Folkhälsomyndigheten på. Men jag förstår de verksamheter som nu lyfter frågan. Det är de som står på frontlinjen mot viruset, säger han.

Första gruppen klar nästa vecka

Under måndagen mottog Regionen ytterligare 2000 doser vaccin, som ska doseras på särskilda boenden. Om vaccinleveransen fortsatt hålls räknar Regionen med att gruppen särskilda boenden ska vara klar nästa vecka. Med nuvarande prioriteringsordning står sedan individer med hemtjänst eller insatser i hemmet näst på tur.

– Vi borde relativt snart få en signal från Folkhälsomyndigheten över hur vi bör tänka framöver. Vi är mitt uppe i fas 1 nu och om vi ska göra omstruktureringar bör det göras nu i så fall, säger Rickard Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet