Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör expertens tips om hur du skyddar ditt hus vid oväder. Foto: SVT

Lista: Tre sätt att skydda ditt hus vid översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2021 drabbades många svenska orter av kraftiga skyfall och översvämningar. I SVT:s program Samhällskollaps har man simulerat att en orkan drar in över Sverige. Krisberedskapsjournalisten Niklas Kämpargård ger sina bästa tips för att översvämningssäkra ett hus. 
– Man kan köpa det i förebyggande syfte så att man har hemma.

MSB har märkt ut 25 riskområden i Sverige som är mer benägna att drabbas av översvämningar, de allra flesta i södra delarna av landet. Totalt bor runt en halv miljon svenskar i dessa områden.

Men skulle en orkan dra in över Sverige och ett stort antal fastigheter svämmas över kan räddningstjänstens hjälp vara svår att få till ditt hem.

– Liv går alltid först. Det innebär att pumpa vatten i källare och såga träd, det är inte räddningstjänstens uppgift i ett sådant läge. Det kommer att nedprioriteras, säger Andreas Bengtsson, chef för räddningstjänsten i Kristianstad.

Programledaren Camilla Kvartofts hus i Stockholm ligger särskilt illa till om det blir skyfall och översvämningar säger krisberedskapsjournalisten Niklas Kämpargård.

– Gatan ligger högre än vad fastigheten gör, vilket gör att blir det väldigt mycket vatten på gatan så riskerar det att rinna in.

Se hur de översvämningssäkrar huset i klippet ovan.

Samhällskollaps, onsdagar 21:00 i SVT1 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.