Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lista: Tre varningssignaler – så känner du igen en romansbedragare

Publicerad

– Personen befinner sig oftast utomlands, kommer från bra förhållanden och börjar efter ett tag fråga om pengar, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt it-brottscentrum.

Romansbedrägerier är en av de vanligaste formerna av ekonomiskt bedrägeri i Sverige. Det framgår i dokumentären “Lurad på kärlek och miljoner”. Enligt kriminalkommissarie Jan Olsson är ett kännetecken att bedragaren ofta har ett väldigt stort intresse för offrets boendesituation och ekonomiska stabilitet.

– Då vet han om du är värd att satsa på innan han börjar lura av dig dina pengar, säger.

Det är oftast stora ligor som ligger bakom romansbedrägerier och det är inte ovanligt att de använder sig av samma namn och bild för att lura flera olika personer.

–  Det man kan göra är att söka på namnet och bilden. Inte sällan upptäcker man att det varnas för det här namnet och bilden på flera olika plattformar, säger Jan Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.