Årsrapporten Svensk finanspolitik 2013 presenterades i dag av rådet på en presskonferens. Och det blir både ris och ros till regeringen och finansdepartementet, konstaterade rådets ordförande Lars Jonung.
Finanspolitiken har i stora drag varit framgångsrik och svensk ekonomi klarat sig väl i den internationella krisen, sade Jonung.
– Vår samlade bedömning är att finanspolitiken i huvudsak är väl avvägd.
Men det finns kritik i rapporten. Regeringen bör bättre belysa målkonflikten mellan å ena sidan det kortsiktiga målet att dämpa konjunkturnedgången och å andra sidan trovärdigt upprätthålla överskottsmålet, menar rådet.
– Överskottsmålet nås inte inom en rimlig tidshorisont, rådet konstaterar att det klart föreligger en avvikelse från överskottsmålet, sade Jonung.
Att i framtiden nå målet kommer att ställa stora krav på finanspolitiken konstaterar man.
– Det kommer att krävas en stram finanspolitik för att målavvikelsen ska kunna korrigeras.
Regeringen behöver också vara tydligare med hur man ska komma tillbaka till målet menar rådet.
– Det betyder inte att finanspolitiken är dåligt avvägd i dag men vi saknar ett tydligare konstaterande av att ska man nå överskottsmålet så behövs en stram finanspolitik förr eller senare, sade rådets vice ordförande John Hassler.
För optimistisk prognos
Regeringen får också kritik för sin alltför optimistiska prognos i budgetpropositionen för 2013, vilket tvingade regeringen till att senare kraftigt skriva ned den.
Underskottet i det offentliga finansiella sparandet beräknas öka till 1,6 procent i år, upp från 0,7 procent 2012, enligt rapporten.
– Ur ett rent stabiliseringspolitiskt perspektiv hade det funnits motiv till en mer expansiv politik under 2013, säger Jonung.
Enligt rådet har jobbskatteavdraget har inga tydliga fördelningspolitiska effekter, enligt Finanspolitiska rådet. Det kan dock ha en betydande effekt på sysselsättningen.