Sveriges Radio-chefen Cilla Benkö i sorg under dagens presskonferens. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

SR:s vd: Det som inte får hända har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios mångårige korrespondent Nils Horner är död. – En nära vän och kollega har dödats i tjänsten, sade SR:s vd Cilla Benkö vid en snabbinkallad pressträff.

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, sade en skakad Cilla Benkö, Sveriges Radios vd, vid den snabbinkallade pressträffen efter beskedet på förmiddagen att Sveriges Radios mångårige korrespondent Nils Horner mördades i Afghanistan.

– En nära vän och kollega har dödats i tjänsten. Det som inte får hända har hänt.

Cilla Benkö berättade också att Nils Horner så sent som i morse hade sitt vanliga utrikessamtal med utrikesdesken på Ekot.

– Alla regler för säkerheten följdes men blir man skjuten i bakhuvudet på öppen gata, då är det inte många säkerhetsrutiner som hjälper. Han blev skjuten i ett område som inte är ett riskområde och där många ambassader ligger, sade hon.

”Han kände stan”

Cilla Benkö underströk att Nils Horner var extremt säkerhetsmedveten och hade gjort säkerhetsanalyser tillsammans med personer med rutin på området.

– Ni som kände Nils vet att han ville vara på plats där det händer och när det händer. Det var hans signum att han var ute i världen vid de stora händelserna. Han älskade det, sade hon.

Cilla Benkö sade också att Kabul ingick i Nils Horners bevakningsområde.

– Han var där flera gånger om året. Han kände stan.

Ekoredaktionens chef Anne Lagercrantz var också med vid pressträffen.

– Jag kommer från en redaktion som är i chock och i djup sorg. Det är en kär kollega som plötsligt fattas, sade hon.

Vid samtalet med utrikesdesken vid femtiden svensk tid kom man överens med Nils Horner om att han skulle ut på stan i Kabul för att göra några intervjuer inför presidentvalet i början av april, berättade hon.

– Ungefär kvart över åtta kom en flash från AFP som berättade att en utlänning skjutits i huvudet i Kabul, sade Anne Lagercrantz.

– Vi mejlar Nils men får inget svar. Några minuter senare ringer vi hans mobil men det är annan man som svarar. Mannen berättar att han är läkare på ett akutsjukhus och att Nils är död.

”Jag började gråta”

Efter pressträffen fick SVT:s Sindra Grahn tillfälle att ställa några direkta frågor till SR:s vd Cilla Benkö.

Hur fick du reda på vad som hade hänt?

– Jag blev uppringd strax efter klockan åtta av vår säkerhetsansvarige. Han berättade att det som inte fick hända har hänt. Nils Horner har blivit skjuten och bekräftats död.

Hur gick dina tankar när du fick veta det?

– Jag tänkte att det inte kan vara sant. Jag frågade flera gånger; stämmer det verkligen? Sen började jag gråta.

Hur skulle du beskriva Nils Horner som journalist?

– Han var en fantastisk journalist som alltid ville vara i händelsernas centrum. Han ville ta risker men var samtidigt inte dumdristig utan väldigt klok. Han gillade att skildra världen utifrån den vanliga människans synvinkel och var mån om att den svenska publiken får se världen med svenska ögon.

Hur stort var Nils Horners eget säkerhetsansvar?

– Det är ett delat ansvar. Ytterst är det Sverige Radios ansvar som uppdragsgivare att se över säkerhetsläget. Ibland måste vi stoppa reportrar från allt för farliga områden. Vilket vi vid tillfällen har gjort med Nils Horner. Kabul är en plats som vi inte bedömt som så pass farlig. I ett sånt här läge finns det dock inga säkerhetsprinciper i världen som hjälper.

Vilka säkerhetsåtgärder har Sveriges Radio tagit för Nils Horner på det här uppdraget?

– Jag kan inte gå in i detalj på det för det är en risk för våra andra reportrar, men det är tuffa säkerhetsövningar alla inblandade går igenom. På plats finns det särskilda moment som måste följas och dessa följdes även i det här fallet.

– I dag har vi fullt upp med att klara av dagen men när det lagt sig ska vi gå igenom våra rutiner och se om det finns något vi kan göra annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nils Horner död

Mer i ämnet