Foto: Scanpix

Göran Hägglund höll tal i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna inleder politikerveckan i Almedalen i Visby och partiets ordförande Göran Hägglund höll kvällens partiledartal. Under sitt vidrörde KD-ledaren många områden.

Det var för tionde gången som Göran Hägglund i dag höll tal i Almedalen. Han inledde talet genom att prata om Sveriges inflytande i EU.

– Det finns viktiga frågor att debattera om var gränsen för EU:s beslutsmakt ska gå. Jag vill inte ha ytterligare en beskattningsnivå. Jag vill inte att EU ska hålla sig med en gemensam finanspolitik, sa han.

Almedalen 2013

Sverige bör själv kunna styra över nationella angelägenheter, menar partiledaren som hänvisade till frågan om snuset.

Mindre barngrupper i förskolan

Partiledaren berörde även det förslag om minskade antal barn i förskolorna som presenterades tidigare under dagen. Förslaget innebär en höjning av maxtaxan på hundra kronor för första barnet. Partiledaren tog samtidigt spjärn mot kvoterad föräldraförsäkring:

– Familjens frihet och självbestämmande är ett självklart grundvärde för oss. Jag kommer aldrig överge uppfattningen att föräldrar är bättre än politiker att avgöra hur barnen ska tas omhand.

Bland de mer konkreta förslag som presenterades var även ett införande ett femte steg i jobbskatteavdraget, samt en utredning som presenterar för- och nackdelar i ett svenskt Natomedlemskap. Förslaget om maxtaxan är dock inte villkorat av att jobbskatteavdraget genomförs.

Skämtade om oppositionen

Hägglund, som förra året valdes till veckans roligaste talare, passade på att kritisera oppositionen för att vara splittrad. Han gjorde det genom en harang ordvitsar som ledde till flera skratt bland åhörarna.

– Löfven spelar kort som om hela leken bestod av ess.

Hägglund avslutade sitt tal genom att prata om Husbyupploppen där han tog stark avstånd mot de som deltog i upploppen.

– Låt oss inte fastna i fällan att utmåla upploppen som någon slags förtvivlans kamp mot ett orättfärdigt system. Det är ett synsätt som legitimerar offerkultur och samhällshat, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet