”Så ska skolan räddas”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt 10-punktsprogram presenteras i ett förslag av Jan Björklund och flera företrädare för skolorna.

Läraryrkets attraktionskraft måste ökas. Höjda löner, minskad administration, högre krav och lämplighetsprov vid antagning till lärarutbildningen. Det är några av förslagen som förs fram av utbildningsminister Jan Björklund (FP), tillsammans med företrädare för lärarfacken, SKL och friskolorna.

DN Debatt skriver de att de måste arbeta tillsammans för att stärka läraryrkets status och utveckla skolan.

Tio punkter

I debattartikeln listas tio punkter där undertecknarna är överens, och i flera fall finns redan utredningsförslag eller riksdagsbeslut. Arbetet med att förse landets lärare med lärarlegitimation pågår som bäst och lämplighetsprov vid antagningen till lärarutbildningen har utretts på utbildningsdepartementet – men ett förslag har ännu inte presenterats.

Bara för fyra veckor sedan kallade Socialdemokraterna till krissamtal om just läraryrket och bjöd in lärarfacken, SKL och Friskolornas Riksförbund. Ett första samtal hålls nästa vecka. Nu har alltså utbildningsminister Jan Björklund samlat representanter för samma grupper i en gemensam avsiktsförklaring.

– Man kan alldeles tydligt se en ansträngning att visa att skolfrågorna är viktiga, och det är de. Vill partierna tävla om att visa hur viktig skolfrågan är så har jag inget emot det, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

Tror på brett stöd

-Vi har haft diskussioner sedan i mars. Det här är ju åtgärder jag vill genomföra och som vi nu efter vissa justeringar ska genomföra, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Björklund bedömer att förslagen kommer att få brett politiskt stöd.

-Självklart ska vi lyssna på oppositionen, men min bedömning är att detta är frågor som de flesta kan sluta upp kring, särskilt när lärarfacken och den största arbetsgivaren står bakom.

En av de punkter parterna är ense om är lämplighetstester för blivande lärare. Detta innebär konkret att tester kommer att genomföras på försök på ett antal lärosäten. Universitets- och högskolerådet får i uppdrag att administrera försöket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.