Per Bolund (MP) säger att Sverige inom två år har infört åldersgräns på sociala medier. Foto: SVT/Wikimedia/TT

Livlig debatt på sociala medier om sociala medier-åldersgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter på fredagsmorgonen gått ut med att regeringen ska införa en åldersgräns för sociala medier har diskussionen på just sociala medier varit intensiv.

Bra eller dåligt? Genomförbart eller orealistiskt? Kommentarsfälten på SVT Nyheters Facebooksida där frågan om åldersgränser på sociala medier har debatterats har under fredagen bubblat av aktivitet.

”Urdumt!”

Många har ställt sig negativa till lagen.

”Urdumt! Med vänlig hälsning 45 årig trebarnsmamma. Lär dina barn att samma regler gäller på nätet som i verkligheten! Visa respekt, var källkritisk – vett och etikett helt enkelt”, skriver Camilla Oscarsson.

”Video är ungdomens språk. De är uppvuxna med video. Att sätta åldersgräns på att använda Youtube är ungefär som att man skulle sätta åldersgräns på att använda papper och penna”, skriver Gunnar Parment.

”Behöver prata värderingar”

Flera användare har fört fram synpunkten att det är föräldrarnas ansvar, inte regeringens, att se till att barnen sköter sig och undviker faror på sociala medier.

”Vi behöver prata värderingar och konsekvens med våra ungdomar. Inte utesluta dem. De behöver hopp, ansvar, alternativ och känna att de är en del i en konstruktiv gemenskap. Det börjar utanför nätet och vi vuxna som rör oss i deras liv har ett jätteansvar”, skriver Aron Svedberg.

”Förhoppningsvis har man en dialog med sitt barn om sociala medier där den vuxne berättar om fördelar och nackdelar. Tillsammans kan man bestämma vad som är ok att göra och hur man ska bete sig och vad man gör om någon beter sig dumt eller kriminellt”, skriver Jenny Mårdh.

”Nätövervakning á la Nordkorea”

En lång rad användare anser att beskedet är ogenomförbart och orealistiskt.

”Ännu ett lagförslag som inte kommer efterlevas i praktiken. Hur ska det kontrolleras? Ska man behöva logga in med typ BankID?”, skriver Irene Larsson.

”Är det här ett för tidigt aprilskämt? Annars är det ju ett fullständigt slag i luften, för hur skall man kontrollera det såvida man inte kör med fullständig nätövervakning á la Nordkorea”, skriver Stefan Andersson.

”Riktigt bra idé!”

Till slut har även en del ställt sig positiva till beslutet både bland barn och bland de äldre.

”Riktigt bra idé faktiskt! Gör mitt gymnasiearbete inom just sociala medier och psykisk ohälsa, och detta skulle nog bidra till att många skulle må bättre!”, skriver Jessica Pedersen.

”Jag är farmor och tänker på mina barnbarn som kan råka illa ut de är så mycke skumma typer”, skriver Solwei Andreasson.

Liberalerna
Roger Haddad, riksdagsledamot, Liberalernas rättspolitiska talesperson: ”Jag är skeptisk till förslaget och undrar om det kommer att ge effekt, dessutom oklart hur detta ska följas upp”.

Vänsterpartiet
Linda Snecker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Rättspolitisk talesperson: ”EU:s direktiv innehåller förslag för att skydda barns personuppgifter, vilket inte ska stoppa barn från att använda sociala medier. Bra, barn ska skyddas. Föräldrars ska vara involverade i vad barn gör på internet. Däremot bör regeringen var mycket mer EU-kritiska och EU ska inte göra stora intrång i människor privatliv.”

Centerpartiet
Johan Hedin, riksdagsledamot: ”Jag tycker att det är en dålig idé. Uppenbarligen framvärkt av någon som inte förstår hur nätet fungerar”.

Kristdemokraterna
Genom sitt officiella twitterkonto: ”Som Acko Ankarberg säger: Föräldraransvar är bättre än statlig reglering”.
 

Fotnot: Moderaterna och Sverigedemokraterna har tillfrågats men har i skrivande stund inte återkommit.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åldersgräns för sociala medier

Mer i ämnet