• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hade butiker som fick avbryta för att relationen med polisen blev så dålig”, säger Livsmedelshandlarnas Pär Bygdesson om deras projekt för att få fler stölder utredda. Foto: TT/SVT

Livsmedelshandlarna: Mat värd tre miljarder försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Köttjuvarna kostar matbutikerna tre miljarder varje år. Det enligt branschorganisationen Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson, som nu vädjar till polisen att utreda stölderna.

– De måste våga prioritera upp de här brotten, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Livsmedelshandlarna har köttstölderna varit ett problem under många år – och i hela landet. Men under hösten har problemet förvärrats, enligt Pär Bygdesson.

Det beror delvis på det kärva ekonomiska läget som lett till att mindre butiker och restauranger blivit mer benägna till att köpa in kött svart, menar Pär Bygdesson som pekar på att organiserad brottslighet ligger bakom.

– När du stjäl tio kilo kött gör du inte det för att äta upp det själv utan det är för att sälja vidare, säger han.

Butikerna anmäler inte

Enligt Pär Bygdesson saknas det statistik för hur mycket kött som försvinner eftersom de anmälningar som görs nedprioriteras av polisen.

– Polisen framför allt i Stockholmsregionen lägger rutinmässigt ner anmälningar som har ett stöldvärde på 1 200 kronor, vilket gör att butikerna ger upp att anmäla, så statistiken är helt borta på det här området.

Tre miljarder försvinner

Totalt omsätter medlemsbutikerna ICA, Hemköp, Tempo, Handlar’n, Nära Dej och Matöppet ungefär 220 miljarder på livsmedel varje år. Men det hade kunnat vara ännu mer.

– Tre miljarder bara i mat försvinner som de andra kunderna får betala för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.