Livsmedelsverket manar till lugn

Uppdaterad
Publicerad

Trots EU:s larmrapport om gifter i frukt och grönt säger Livsmedelsverket att den vanliga konsumenten inte behöver ändra sina vanor. Och rekommendationen om 500 gram per dag kvarstår.

I en ny granskning konstaterar EU-kommissionen att hälften av de frukter och grönsaker som produceras inom EU innehåller resthalter av kemiska bekämpningsmedel. I 4,5 procent av fallen överskrider halterna gränsvärdena. Men Petra Fohgelberg, toxikolog på Livsmedelsverket, manar till lugn.

-De gränsvärden vi har är väl tilltagna, de är satta med sådana säkerhetsmarginaler att man inte ska behöva vara rädd för att äta frukt och grönt. I över 95 procent av de tester som görs är nivåerna av bekämpningsmedel dessutom under gränsvärdena.

Skölja eller skala

Att skala frukten och grönsakerna kan minska mängden bekämpningsmedel man får i sig, men då försvinner också mycket fibrer och vitaminer som finns i skalet. Att skölja frukten noga hjälper inte mot alla bekämpningsmedel, men mot vissa, säger Petra Fohgelberg till Rapport.

-Om du sköljer frukten kan du få bort vissa typer av bekämpningsmedel. En del medel lägger sig utanpå skalet och andra tränger in i grödan. De som ligger utanpå och är åt det vattenlösliga hållet kan man skölja bort. Det är också alltid bra att skölja ur bakteriell synpunkt.

Ekologiskt

Men de gifter som tränger in i grödan kan man inte göra något åt. Och vilket bekämpningsmedel som har använts är omöjligt för konsumenten att veta.

-Det är ekologisk frukt som gäller om man vill vara säker på att inte få i sig bekämpningsmedel. Något annat kan man inte göra, säger Petra Fohgelberg.

Vissa bekämpningsmedel används tidigt i grödans utveckling, och då finns det sällan kvar några resthalter när frukten eller grönsaken når konsumenten. Men andra ämnen används senare i växtprocessen, och det är främst de som dyker upp i testerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.