I en ny granskning konstaterar EU-kommissionen att hälften av de frukter och grönsaker som produceras inom EU innehåller resthalter av kemiska bekämpningsmedel. I 4,5 procent av fallen överskrider halterna gränsvärdena. Men Petra Fohgelberg, toxikolog på Livsmedelsverket, manar till lugn.
-De gränsvärden vi har är väl tilltagna, de är satta med sådana säkerhetsmarginaler att man inte ska behöva vara rädd för att äta frukt och grönt. I över 95 procent av de tester som görs är nivåerna av bekämpningsmedel dessutom under gränsvärdena.
Skölja eller skala
Att skala frukten och grönsakerna kan minska mängden bekämpningsmedel man får i sig, men då försvinner också mycket fibrer och vitaminer som finns i skalet. Att skölja frukten noga hjälper inte mot alla bekämpningsmedel, men mot vissa, säger Petra Fohgelberg till Rapport.
-Om du sköljer frukten kan du få bort vissa typer av bekämpningsmedel. En del medel lägger sig utanpå skalet och andra tränger in i grödan. De som ligger utanpå och är åt det vattenlösliga hållet kan man skölja bort. Det är också alltid bra att skölja ur bakteriell synpunkt.
Ekologiskt
Men de gifter som tränger in i grödan kan man inte göra något åt. Och vilket bekämpningsmedel som har använts är omöjligt för konsumenten att veta.
-Det är ekologisk frukt som gäller om man vill vara säker på att inte få i sig bekämpningsmedel. Något annat kan man inte göra, säger Petra Fohgelberg.
Vissa bekämpningsmedel används tidigt i grödans utveckling, och då finns det sällan kvar några resthalter när frukten eller grönsaken når konsumenten. Men andra ämnen används senare i växtprocessen, och det är främst de som dyker upp i testerna.