”Det kan bli så att de slår väldigt ojämlikt” Foto: NTB/TT

Livsmedelsverket ställer sig positiv till mer utredning om sockerskatt

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningar visar att läsk är kopplat till övervikt och fetma i Sverige. Cancerfonden vill nu ha läskskatt. Ett förslag som Livsmedelsverket ställer sig positiv till men vill först se fler utredningar.

– Det kan bli så att de slår väldigt ojämlikt, att de som redan har sämst matvanor och minst pengar drabbas mycket hårdare, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

SVT Nyheter har tidigare skrivit om att Fanta med apelsinsmak innehåller tre gånger så mycket mer socker i Sverige än i många andra länder, visar en sammanställning från Sveriges konsumenter och Cancerfonden – som nu vill ha läskskatt för att minska fetman och övervikten i landet.

Livsmedelsverket tycker det är positivt att Cancerfonden lyfter att en skatt kanske skulle ha effekt på minskad socker.

Vad tänker du när du hör att Fanta med apelsinsmak innehåller så mycket mer socker här i Sverige?

– Man vill ju sälja. Man gör tester på vad folk tycker om, och då tycker folk om en sötare smak, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon menar dock att det finns läsk med mindre socker i, att det finns möjligheter att dra ner på sockerhalten.

– Sedan handlar det ju om mängden, om man har mindre socker i en läsk så kanske man dricker mer för att man tänker att: “det är inte så farligt.” Och så blir det samma mängd socker man får i sig i alla fall. 

De med minst pengar drabbas hårdare

Livsmedelsverket vill att man utreder mer, hur man med ekonomiska styrmedel, skulle kunna påverka befolkningen till hälsosammare matvanor.

– Då handlar det om exempelvis skatt på läsk men det handlar ju också om annat, att man begränsar marknadsföringen av ohälsosam mat till barn.

I maj förra året gjorde Statskontoret en analys av hur ekonomiska styrmedel påverkar människors matvanor.

– Vi vill gärna att man går vidare och ser hur sådana skatter skulle kunna formas så att de slår rätt. För det kan bli så att de slår väldigt ojämlikt, att de som redan har sämst matvanor och minst pengar drabbas mycket hårdare och det kanske inte alls får den effekten att befolkningen dricker mindre läsk. 

På Livsmedelsverket har man lyft frågan om sockerskatt och vill att det utreds vidare men för att göra det måste regeringen ge det i uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.