Foto: TT

Livsmedelsverket varnar för druvor

Uppdaterad
Publicerad

Röda druvor från Peru kan innehålla insektsmedlet Metomyl, vilket orsakar illamående och trötthet.

Alla som köpt röda vindruvor den senaste tiden bör titta efter vilken sort de har handlat, då Livsmedelsverket hittat höga halter av insektsmedlet Metomyl i röda druvor av sorten Red Globe från Peru.

– Vi upptäckte det vid en rutinkontroll, säger Anders Jansson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Försäljningen stoppad

Nu har importören stoppat försäljningen och återkallat vindruvorna. Enligt Anders Jansson har druvorna bland annat sålts i City Gross- och Coop-butiker.

I ett pressmeddelande på Livsmedelsverkets hemsida uppmanas konsumenter som köpt druvorna att antingen slänga dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes.

– Importören har stoppat försäljningen och återkallat druvorna. Livsmedelsverket hämtar nu in uppgifter om var vindruvorna har sålts, säger Anders Jansson.

Enligt pressmeddelandet kan det innebära en hälsorisk att äta druvorna, då de kan orsaka exempelvis trötthet och illamående.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.