Kycklingkött kan ibland smittas av campylobacter, en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Foto: Terje Bendiksby/TT

Livsmedelsverket varnar för kycklingsmitta

Uppdaterad
Publicerad

Kycklingkött som smittats med bakterien campylobacter kan i sin tur smitta människor, vilket ger kräkningar och diarréer. Nu varnar Livsmedelsverket för att bakterien upptäckts hos kycklinguppfödare.

Flera kycklingflockar har smittats med bakterien campylobacter, vilket i sin tur kan smitta människor som äter kycklingkött. Livsmedelsverket går därför ut med råd för hur man ska tillaga sin kyckling.

Diarréer och kräkningar

Under sensommaren brukar fler kycklingar insjukna med campylobacter och så är fallet även i år. Med några veckors eftersläpning brukar även antalet människor som blir sjuka på grund av bakterien öka. Sjukdomen kan leda till bland annat diarréer och kräkningar.

”Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk,” säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Tvätta händer och redskap

Livsmedelsverket uppmanar personer som tillagar kyckling att vara noga med att tvätta händerna innan man börjar laga mat samt direkt efter att man har hanterat rå kyckling. Man bör även diska redskap som knivar och skärbrädor innan och efter de kommit i kontakt med kycklingen. Se även till att kycklingen är helt genomstekt vid tillagning.

Fakta: Campylobacter

Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag.

Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

Den vanligaste orsaken till att en människa smittas är via kyckling.

Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.