Livstid för mord på styvdottern

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige man som dödade sin styvdotter och våldtog hennes kamrat dömdes i dag av Handens tingsrätt till livstids fängelse för bl.a. mord.

Mannen knivhögg den 12-åriga styv- dottern till döds och våldtog hennes 13-åriga kamrat den 27 maj i år i en lägenhet i Västerhaninge. Han var kraftigt påverkad av anabola steroi- der, alkohol och lugnande medel.

Mannen har sagt att han inte minns någonting av det som hände. Den rätts- psykiatriska undersökningen, som blev klar i går, visade att mannen inte är allvarligt psykiskt störd.

12-åringen dödades med 25-31 knivhugg. Motivet till dådet ska enligt åklagaren ha varit att 27-åringen ville röja styvdottern ur vägen för att kunna ha sex med hennes kompis.

Domen på åklagarens linje

Domen gick helt i linje med chefsåklagare Stefan Bergmans yrkande.

Det tog Handens tingsrätt bara en dryg timme efter rättegången att döma 27-åringen för mord på styvdottern och försök till mord och grov våldtäkt mot hennes kamrat.

Brottsnatten larmades polisen av den allvarligt knivskurna 13-åriga kamraten. Hon förs svårt traumatiserad till sjukhus. När polisen tar sig in i lägenheten ligger 27-åringen och sover. I sovrummet bredvid ligger styvdottern död på golvet. I en säng intill sover 27-åringens sexårige son från ett tidigare förhållande. Hans sambo, tolvåringens mamma, ligger på sjukhus.

Blandmissbrukare

Mannen är blandmissbrukare av alkohol, anabola steroider och olika droger, framför allt cannabis. Missbruket är tungt och har pågått länge. Han är dokumenterat aggressiv och flera gånger dömd för misshandel.

Den före detta sambon beskriver 27-åringen som tystlåten och fåordig och som en person som döljer sina tankar och känslor, utom när han blir aggressiv. Han har aldrig tidigare druckit alkohol när barnen varit med, säger hon i utlåtandet.

Händelsen gav upphov till en pressetisk diskussion sedan det 13-åriga våldtäktsoffret låtit sig intervjuas av kvällstidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.