”Trots de här känslorna så har unga klarat sig ganska bra”, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten. Foto: TT/SVT

Ljusare framtid på arbetsmarknaden för ”generation corona”

Publicerad

Drygt 200 000 unga har tagit studenten under pandemin och de fick en tuff start i vuxenlivet med distansundervisning och hög arbetslöshet. Men nu ser läget på arbetsmarknaden ljusare ut, enligt Arbetsförmedlingen.

Att unga haft det särskilt svårt på arbetsmarknaden, speciellt under pandemins start, har SVT rapporterat om tidigare. Enligt Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, är en orsak att unga ofta jobbar inom till exempel restaurangbranschen som påverkades väldigt mycket av restriktionerna. 

Men enligt Arbetsförmedlingens prognos ser framtiden ljusare ut. 

– Unga drabbades väldigt hårt i början av pandemin men sedan har vi sett att arbetsmarknaden har börjat att återhämtat sig. Förhoppningsvis kan de som tar studenten i sommar komma ut på en ljusare arbetsmarknad, säger Emil Persson. 

Liten ökning av psykiska besvär

I april förra året släppte Folkhälsomyndigheten en rapport om covid-19 och folkhälsan, där de går igenom både internationella och svenska studier. Enligt Hillevi Busch, utredare på enheten för psykisk ohälsa och suicidprevention, kan man se en liten ökning av unga som upplevt psykiska besvär och minskat välmående. Samtidigt menar hon att sådana känslor är helt normala när vi befinner oss i en pandemi.

– Trots de här känslorna så har unga klarat sig ganska bra och de har kunnat genomföra sina studier och det är lika många som har nått gymnasiebehörighet och kommit in på högskolan som tidigare. Unga har ändå klarat av livet, säger hon.  

Värre för de som har det sämst

Hillevi Busch poängterar dock att unga som hade det svårt före pandemin, till exempel med psykiska besvär, som blir utsatta för misshandel eller har föräldrar med missbruksproblem, så har situationen blivit värre under pandemin.

Under våren kommer Folkhälsomyndigheten att titta vidare på vad pandemin haft för effekter, både för unga i stort och för de som varit extra utsatta. 

Arbetslösheten under pandemin

2019 var snittsiffran för unga 18-24 år 8,6 procent. Snittsiffran för hela befolkningen: 7 procent.

2020: Unga 18-24 år: 11,6 procent. Hela befolkningen: 8,5 procent.

2021: Unga 18-24 år: 10,3 procent. Hela befolkningen: 7,9 procent. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.