Ljustapet i stället för lampor

Uppdaterad
Publicerad

Lampor och lysrör åker ut och ljustapeter kommer in. Det kan bli verklighet om 10 år. Rapport har besök forskargruppen i Umeå där man är världsledande på den här tekniken.

På ett bord på Umeå universitet står fyra flaskor. Det flytande innehållet, som lyser i olika färger, motsvarar fyra 60 watts-lampor. Om man stryker ut vätskan på en glasskiva och tillför ström, lyser skivan. Det går att göra mycket små ljuskäglor, men också trycka ut vätskan så att det blir en tapet.

– Vi lägger ut den här vätskan med hjälp av en tryckpress eller en bläckstråleskrivare, berättar Ludwig Edman, professor i fysik vid Umeå universitet. Då torkar vätskan och det blir en tunn film. Lägger man på tre sådana filmer på varandra får man ljus från mellanfilmen.

Ludwig Edmans forskargrupp har nu fått 30 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen av en teknik där man är världsledande. Om ett par år hoppas man att det finns enklare etiketter för frysvaror ute i handeln, etiketter som lyser grönt när man trycker på dem. Grönt betyder då ”fryst hela kedjan, från produkt till butik”.

När det gäller ljustapeter handlar det om längre tid innan de kommer.

– Egentligen är det ju tunna filmer som skickar ut ljus vid låga spänningar och det kan ju se ut som en tapet. Men det kommer att komma, säger Ludwig Edman.

Vad händer då med lysrören och glödlamporna i framtiden då?

– De hamnar på soptippen. Den här tekniken kommer att ersätta det om ungefär tio år, säger Ludwig Edman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.