LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson. Foto: TT

LO: Dags för regeringen att leverera

Uppdaterad
Publicerad

Det är hög tid att regeringen börjar leverera utlovad välfärdspolitik, anser LO inför finansminister Magdalena Anderssons (S) debut som huvudtalare för Socialdemokraterna i Almedalen.

– Det är väldigt stor oro i Sverige för hur välfärden ska vara i framtiden. Många tror att skolan inte fungerar, att ungarna får sämre förskola och att mamma och pappa inte får plats på äldreboenden, säger Karl Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, till TT.

– Det är verkligen hög tid för S att visa att man tänker garantera välfärden i framtiden och det kommer att kosta rätt mycket. Vi kan inte ta ut det i höjd kommunalskatt, det måste komma från statlig finansiering, säger Thorwaldsson.

Almedalen 2017

– Jag hoppas att Magdalena Andersson tar chansen i Almedalen.

Inte lova allt

Thorwaldsson påminner om LO:s förslag om att investera 70 miljarder i välfärden fram till 2021.

– Man kan inte lova allt på en gång, men man måste visa vägen redan i höstbudgeten.

Han säger att han under våren har hört ungefär samma oro på de arbetsplatser han besökt. Det handlar om undran om sjukvården går att lita på framöver, även för LO-medlemmar, finns det äldrebostäder eller äts resurserna upp av invandringen.

– För att den frågan inte ska behöva ställas behöver regeringen tillföra mer resurser, säger LO-ordföranden och vill se fler resurspåslag i stil med de extra tio miljarder som regeringen och riksdagen lade på i kommunbidrag 2015 och framåt.

Thorwaldsson avstår

Thorwaldsson ”gör en Löfven” i år och avstår från politikerveckan. Den restaurang som LO i flera år har hyrt under Almedalsveckan för att kunna ha seminarier och utfrågningar i har i år tagits över av Sverigedemokraterna, vilket inte kan undgå någon som rör sig i politikerveckans område. SD bjöd över LO som fick flytta till ett mindre ställe intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet