Foto: Scanpix

LO-distrikt vill se S-regering med V

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna efter valet får bilda regering, så måste Vänsterpartiet bjudas in, anser ledarna för sex av elva LO-distrikt.

Stefan Löfven (S) har ännu inte berättat hur en s-ledd regering kommer att se ut om Socialdemokraterna vinner valet nästa höst.

Hittills har mycket talat för att Löfven bara skulle bjuda in MP till ett samarbete om han får uppdraget att bilda regering.

Men nu visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort att ledarna till sex av de elva LO-distrikten anser att Vänsterpartiet måste bjudas in till en koalitionsregering.

– Vänsterpartiet står oss väldigt nära. Det vore konstigt att ställa det utanför, säger Majlene Ahlgren, ordförande i distriktet för Mellansverige.

När Mona Sahlin stängde ut Vänsterpartiet 2010 blev hon starkt ifrågasatt av LO-företrädare, vilket också ledde till att partiet  senare ändrade sig i frågan.

SvD:s rundringning visar samtidigt att majoriteten av LO-distrikten är skeptiska till Miljöpartiet. Framförallt för partiets syn på arbetsrätten och deras glesbygdspolitik.

– Gud nåde om man kör bara med MP, säger en distriktsordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer