Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LO:s ledning och företrädare för medlemsförbunden vill bland annat se en ”rättviseskatt” för personer som tjänar över en miljon om året. Finansminister Magdalena Andersson (S) är positiv till några av förslagen som presenteras medan Moderaterna är kritiska. Foto: Fredrik Sandberg/Henrik Montgomery/TT

LO: ”Inför rättviseskatt” – ”De som tjänar mest behöver bidra mer än vad de gör”

Uppdaterad
Publicerad

Inför rättviseskatt för alla som tjänar över en miljon om året, skriver LO:s ledning och företrädare för medlemsförbunden på DN Debatt.

Finansministern ställer sig bakom delar av förslagen, men de sågas av Moderaterna.

– Sveriges problem löser vi inte genom att höja skatter utan genom att fler jobbar och färre är arbetslösa, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Flera olika skattereformer föreslås av LO-företrädarna utöver rättviseskatten, bland annat att man ska slopa jobbskatteavdraget och rut-avdraget för hushållsnära tjänster som de anser bidra till orättvisa fördelar för höginkomsttagare.

Elisabeth Svantesson (M) anser däremot att integrationsproblem är den större frågan som behöver lösas för att Sverige ska bli mer jämlikt.

– Varannan invandrare kan inte försörja sig själv. Några av dem behöver få ett arbete, komma in i en gemenskap, ha en egen lön och bidra till det gemensamma. Det är så vi löser vår välfärd, inte genom att höja skatter, säger Elisabeth Svantesson.

”Kan inte lägga fram i riksdagen ens”

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att LO har rätt i att de som tjänar mest i kapitalinkomster kan bidra mer än vad de gör.

– Där har vi ett färdigt förslag, där de rikaste som har lågskattade kapitalinkomster skulle bidra mer, men SD och M har ju stoppat mig att ens lägga fram det till riksdagen under hotet om misstroendevotum, säger Magdalena Andersson, finansminister (S).

Rött ljus för ny fastighetsskatt

Något finansministern däremot inte ställer sig bakom i LO:s förslag är en ny fastighetsskatt, där bostäder ska beskattas i proportion till sitt värde.

I den frågan ställer hon sig bakom statsminister Stefan Löfven som skrev på Facebook för några dagar sedan att ”Vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt. Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt. ”

Även Elisabeth Svantesson (M), är emot fastighetsskatten som hon menar skulle slå hårt mot vanligt folk som bor i villa, radhus eller bostadsrätt.

Pausad översyn under pandemin

Om några, och i så fall vilka, skatteförslag kan bli verklighet återstår att se, det beror på vad Socialdemokraterna går till val på, säger Magdalena Andersson. Behovet av en stor skatteöversyn finns, det är januaripartierna överens om. Men det arbetet har satts på paus under coronapandemin.

– Vad som blir verklighet återstår såklart att se, men jag ser framför mig att vi kommer gå till val på att de som har de högsta inkomsterna ska bidra mer till välfärden än vad de gör i dag, säger finansminister Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer