LO-ordförande Susanna Gideonsson kräver höjda pensioner. Foto: TT

LO kräver höjda pensioner

Uppdaterad
Publicerad

LO kräver höjda pensioner och möjlighet för utslitna att vara sjukskrivna de sista åren fram till pension. Det meddelade LO-ordförande Susanna Gideonsson under sitt första maj-tal.

– Pensionsavgifterna måste helt enkelt höjas.

Gideonsson listade flera krav under sitt tal på första maj.

– Arbetslivet måste bli hållbart, ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb. För det andra måste det bli lättare att få sjukersättning för den som inte kan jobba längre än till ordinarie pensionsålder. För det tredje måste pensionsavgifterna höjas, sa Gideonsson.

LO kräver att pensionerna ska utgöra minst 72 procent av lönen. Att det tar decennier innan en eventuell höjning av de avgifter som arbetsgivarna betalar in till den allmänna pensionen ger pensionärerna högre pensioner är Gideonsson medveten om.

Fram till dess måste politiken lösa frågan om högre pensioner med andra metoder, anser hon.

Kräver bättre arbetsmiljö

Trots politiska löften om bättre arbetsmiljöer för LO-medlemmar drabbas alldeles för många av olyckor på jobbet, anser Gideonsson.

– Det handlar om högt tempo, låg bemanning och mer arbete på obekväma tider. Det handlar om ensidiga rörelser och fler som är utsatta för hot och våld. Mitt besked är tydligt: vi kan inte ställa oss bakom en höjd pensionsålder så länge inte tryggheten stärks för LO-förbundets medlemmar.

”Orimligt och oacceptabelt”

LO kräver nu att det måste bli lättare att få sjukersättning de sista åren fram till pensionen för personer i LO-yrken som slitit ut sig och inte kan arbeta. Idag är alternativet att ta ut pension i förtid vilket sänker pensionen över tid.

– Sverige har västvärldens strängaste regler när det gäller sjukersättning. Det är inte bara orimligt utan helt oacceptabelt, säger Gideonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.