LO:s avtalsskreterare Torbjörn Johansson Foto: TT

LO-kritiken: ”Ett skitförslag”

Uppdaterad
Publicerad

”Ett skitförslag som bör förpassas till soptunnan”, så sammanfattar LO:s avtalsskreterare Torbjörn Johansson las-utredningen. Svenskt Näringsliv är betydligt mer positiva och ser behov av omfattande reformer på arbetsmarknaden.

Las-utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” har under den gångna veckan kritiserats hårt främst från fackligt håll, Vänsterpartiet och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

När utredningen nu officiellt presenterats kommenterar LO åter förslaget.

– Man kallar det moderniserad arbetsrätt, men det finns väl inget falskare namn i det här fallet, för det handlar om att gå tillbaka till någon förhistorisk tid vad gäller anställningskydd, säger Torbjörn Johansson.

”Arbetsrätten försvagas”

Enligt Johansson sker försvagningen av arbetsrätten i två steg: utökningen av undantagen och det inte längre går att ogiltigförklara en uppsägning av personliga skäl. 

– Det innebär att för företag med under fem anställda finns inget anställningskydd om detta går igenom. Man kommer inte att ha något anställningsskydd. Det går inte att pröva om arbetsgivare har gjort rätt.

”Skitförslag”

– Det står att det ska vara balanserat. Om man tänker sig en gungbräda och där sitter Pelle och Lisa och gungar. Helt plötsligt ställer man på Dumbo i ena änden, då finns ingen balans kvar, säger Johansson och fortsätter:

– Man kommer ombalansera hela anställningsttryggheten. Sammantaget är detta ett skitförslag som bör förpassas till soptunnan, säger Johansson och fortsätter.

”Slöseri med tid”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson summerar utredningarbetet som att det ”har varit ett stort slöseri med tid”:

– Det här kommer inte leda någonstans och det kommer inte vara grunden för en ny lagstiftning. Nu måste socialdemokraterna, som gjort en utfästelse med två partier till, sätta sig på ritbänken och börja diskutera. 

Svenskt näringsliv positiva

Svenskt Näringsliv ser uppsidor med utredningen.

– Vårt ingångsvärde är att arbetsmarknaden behöver en omfattande reformering, säger Svenskt näringsliv vice vd Mattias Dahl.

– När det gäller utredningen så finns saker som öppnar upp för en flexiblare arbetsmarknad, som skulle möjliggöra att företagen vågar anställa fler. Det är ju bra, för vi behöver jobba ner arbetslösheten, säger Dahl och nämner bland annat utökningen av undantagen en positiv åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.