Las-utredningen: ”Högre krav på ekonomisk anpassningsförmåga”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras den omdebatterade las-utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” som syftar till att ge fler tillträde till arbetsmarknaden, men samtidigt tonar ner möjligheten att stanna länge hos samma arbetsgivare, enligt utredaren.

– Anställningstiden tonas ner något, och betydelsen av den anställdes kompetens uppgraderas, säger utredaren Gudmund Toijer.

Bakgrunden är att utvecklingen ställer högre krav på ekonomisk anpassningsförmåga: Kraven på kvalifikationer har ökat, liksom att rörligheten på arbetsmarknaden har ökat, enligt Toijer.

– Ett anställningsskydd av det här slaget bygger i något större utsträckning – än dagens system – på inträde och en förankring på arbetsmarknaden i stort, och i mindre utsträckning på möjligheten att kanske under mycket lång tid stanna kvar hos en och samma arbetsgivare.

Turordningsregler kan ändras

I dag kan en anställd med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Den möjligheten tas nu bort. Förslaget gäller företag med upp till 15 anställda. Det har kritiserats av bland annat Kommunal.

Även turordningsreglerna kan ändras. I dag får arbetsgivare välja att behålla två, även om de anställdes sist. Nu föreslår utredningen att de två undantagen blir fem.

– Utgångspunkten är att vi ska bibehålla grundregeln om företräde efter anställningstid, en indelning i turordningskretsar och en uppsägningstid kopplad till anställningens längd.

Det finns också förslag som arbetsgivarsidan troligen inte gillar så värst mycket, bland dem ett som rör visstidsanställningarna. Den som jobbat nio månader under en treårsperiod ska få förtur till anställning, i stället för dagens tolv månader.

Gynnar små företag

Lagförslagen och utredningen om las var Centerpartiets stora vinst i regeringsförhandlingarna häromåret – påhejade av branschorganisationen Företagarna.

– Det här undantaget får störst betydelse för små företag. Visserligen kommer undantagen att gälla hos alla arbetsgivare, men skälet till detta är att ta bort tröskeleffekter.

Utredningen föreslår också viss skärpning av kravet vid omplacering.

– Det förutsätter i princip att den äldre arbetstagaren har kvalifikationer redan vid om placeringstillfället för att man ska kunna tränga undan en yngre arbetstagare som har arbetsuppgifter som finns kvar. 

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Förslagen i korthet:

  • Kompetensutveckling skrivs in i lag. Formuleras: ”Arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen.”
  • Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl.
  • Undantagen i turordningsreglerna uttökas från 2 till 5. Gäller alla företag även de med fler än tio anställda. 
  • Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan dem som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.
  • Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets. 
  • Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning. 
  • Lagen ska träda i kraft 1 juli 2022, i stället för under 2021 som det står i januariavtalet.
  • Partsamtal: 

Svenskt Näringsliv, PTK och LO har tillsatt tre arbetsgrupper som kommer med sina slutrapporter 31 maj. De rör arbetslöshetsförsäkringen, las och omställningstrygghet. Rapporterna ska enligt uppgift till SVT Nyheter ses som en slags avsiktsförklaring snarare än en uppgörelse mellan parterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.