Människor arbetar för att färdigställa en arena i Sotji inför OS 2014. Foto: TT/Montage

LO skriver avtal om OS

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet LO har tecknat ett samarbetsavtal med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inför ett eventuellt OS i Stockholm 2022 där man kräver respekt för mänskliga rättigheter för alla som arbetar med att anordna spelen. Den svenska standarden applåderas nu av världsfacket IFS.

– OS måste inte innebära att de mänskliga rättigheterna i arbetslivet åsidosätts, som nu i Sotji och tidigare i Peking 2008. Vår förhoppning är att ett OS i Sverige ska bli vägledande för alla framtida internationella idrottsevenemang, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT.

Debatten kring eventuella Olympiska spel i Stockholm 2022 har de senaste dagarna fått ny fart. En färsk rapport från Swedwatch, i samarbete med LO-TCO, Biståndsnämnd, RFSL och RFSU visar att de svenska sponsorerna för OS inte tar sitt ansvar när spelen leder till negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter.

Problemet bottnar, enligt rapporten, i att man saknar en policy för att se till att rättigheter i arbetslivet respekteras.

Het debatt om spelen

I en artikel på DN Debatt skriver några av författarna bakom rapporten hur det annalkande OS i Sotji påverkat arbetare i Ryssland på ett negativt sätt. Bland annat har migrantarbetares rättigheter kränkts vid byggena av arenor och infrastruktur. Det finns helt enkelt, menar man, inte tillräckligt tydliga krav på de länder som anordnar de olympiska spelen ur en människorättssynpunkt.

Mot bakgrund av detta har LO och SOK tagit fram det nya avtalet. Målet är, enligt ett uttalande från de två förbunden, att visa hur stora evenemang kan byggas utan att kränka mänskliga rättigheter – inte bara för idrottarna utan även för de som bygger, städar och transporterar människor till arenorna.

– Vi vill helt enkelt ha rena spel och bra arbetsförhållanden för alla som är med och gör de olympiska spelen möjliga, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO och SOK ställer krav framför allt vad gäller konstruktion av idrottsanläggningar och infrastruktur, produktion av sportkläder och utrustning, tillverkning av OS-material samt för de som arbetar med evenemangen inom såväl hotell- och turistbranschen som transportnäring och restaurang- eller cateringverksamhet. Detta är områden, menar man, där det krävs extra vaksamhet på att kraven om mänskliga rättigheter uppfylls.

– För oss är det viktigt att ett OS signalerar justa värderingar, socialt ansvar och är ekonomiskt rimligt och bra miljömässigt, säger Stefan Lindeberg, ordförande SOK, i ett uttalande.

Föreslår Sverige som gott exempel

Den svenska modellen har redan fått snurr internationellt. Världsfacket IFS föreslår i dag att Internationella Olympiska kommittén kräver att samtliga kandidater som vill arrangera OS 2022, och för alla framtida spel, ska motsvara minst den standard som LO och SOK nu tar fram.

I ett brev till IOK:s ordförande som SVT tagit del av skriver världsfackets generalsekreterare att globala sportevenemang fått stark kritik historiskt för att mänskliga rättigheter i arbetslivet kränkts i samband med arrangemangen. Sommarspelen i London var en framgång – och den svenska standarden innebär ännu ett steg på rätt väg.

Därför, föreslår generalsekreteraren, ska det svenska budet bli ett minimikrav för de kandidater som ansöker om att få hålla i spelen. Man uppmanar även IOK att föra in den  svenska standarden i de officiella kriterierna för att över huvud taget få ansöka om att agera värdland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.