LO-förbunden är missnöjda med Almegas lönesättning för den uthyrda personalen. Foto: TT

LO varslar bemanningsföretag anslutna till Almega

Uppdaterad
Publicerad

Tusen personer som är inhyrda på bland annat företagen Volvo Cars och Marabou berörs när LO varslar bemanningsföretag anslutna till Almega. Enligt varslet är LO-förbunden missnöjda med Almegas lönesättning, som är lägre för de inhyrda än för de anställda på företagen.

I ett första steg handlar det om en blockad mot nyanställningar ochövertid, som inleds 18 december om ingen överenskommelse nåsinnan dess. I ett andra steg, från 7 januari, handlar det om strejkför de cirka tusen inhyrda på några enskilda företag som Volvo Carsi Olofström, Marabou i Upplands Väsby, Barilla i Filipstad och Icaslager i Helsingborg för att nämna några.

Lägre lönesättning än för anställda

Enligt varslet ärLO-förbunden missnöjda med budet från Almega, som enligt fackenskulle ge lägre lön för de inhyrda än för de anställda påkundföretagen.

”Det ska inte vara billigare att ta inbemanningsanställda än att ha ordinarie personal. Debemanningsanställda ska inte heller ha sämre villkor. Detta villinte Kompetensföretagen gå med på”, skriver Kent Ackholt,samordningsansvarig på LO för det gemensamma bemanningsavtalet, iett pressmeddelande.

”LO vill tyvärr inte följa den tecknadepensionsöverenskommelsen om avräkning på kostnaden för införande avavtalspension som har ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och LO. Devill ha mer än alla andra på den svenska arbetsmarknaden”, svararPatrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.