Foto: Pontus Lundahl/TT

Löfven: Inte aktuellt att stänga gränserna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att UD under lördagskvällen beslutat att avråda från alla resor höll Statsminister Stefan Löfven en pressträff tillsammans med generaldirektörerna för MSB, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten under söndagseftermiddagen.

– De kommande veckorna och månaderna är avgörande. Regering, myndigheter och regioner är förberedda och arbetar tillsammans.

Enligt Stefan Löfven har regeringen inte övervägt att stänga Sveriges gränser. Istället upprepar han råden från tidigare:

Stanna hemma om du är sjuk, besök inte personer inom sjukvården eller äldrevården, håll god handhygien.

Coronapandemin

– Det avgörande är att takten i utvecklingen bromsas. Motsatsen, ett snabbt förlopp med en kraftig puckel av antalet allvarligt sjuka, kan bli övermäktigt för sjukvården.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson handlar gårdagens avrådan från utlandsresor främst inte om att minska smittspridningen.

– Tanken nog mest att värna om människor som vill resa ut och som kan hamna i svåra situationer.

MSB får 75 miljoner extra

Löfven meddelade under pressträffen att regeringen kommer avsätta 75 miljoner kronor för att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska kunna genomföra en omfattande informationskampanj om coronaviruset.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson säger att i ett sådant här läge finns risk för ryktesspridning och falsk information. Han uppmanar alla till källkritiskt tänkande. MSB har fått i uppdrag att gå ut med en ”stor och bred informationsinsats”, säger han.

Informationen syftar till att antalet fall där personer smittas ska spridas ut över en längre tid.

– Genom korrekt och samlad information skapar vi tillsammans motståndskraft och beredskap för att hantera den här coronasmittan bättre, säger Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet