Foto: TT

Löfven: Alla präster måste viga samkönade par

Uppdaterad
Publicerad

– Ingen präst i Svenska kyrkan ska kunna vägra att viga samkönade par, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Kyrkans Tidning.

Han jämför en präst som vägrar viga samkönade par med en barnmorska som vägrar utföra aborter.

– Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, säger statsministern.

Statministern menar att det är ett långsiktigt mål och hälsar till TT via sin pressekreterare att han inte har någon annan åsikt än partiet i övrigt om hur målet ska nås.

LÄS MER: Barnmorskan som vägrar utföra abort förlorar fall

Han ställer sig därmed bakom de motioner som lämnats till kyrkomötet om att viljan att viga samkönade par ska vara ett krav för prästvigning.

Svenska kyrkan har gått längre än lagstiftningen och som kyrka tagit ställning för samkönade vigslar. Statsministern menar att partiet vill arbeta för att det också ska omfatta den enskilda prästen i kyrkan.

När äktenskapslagstiftningen ändrades 2009 och det blev möjligt med samkönade vigslar skrevs det samtidigt in i lagen att det inte finns någon ”skyldighet att förrätta vigsel för... den som är behörig vigselförrättare inom ett trossamfund”.

Prästens möjlighet att säga nej har varit central i Svenska kyrkan, och det handlar inte bara om vigslar av samkönade par. Varje präst har i dag rätt att avstå vilken vigsel, vilket dop eller vilken begravning som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.