Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.h.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (t.v.). Foto: TT

Barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar utföra aborter förlorar fall

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Ellinor Grimmark blev inte diskriminerad när hon blev nekad arbete som barnmorska. Det slår Arbetsdomstolen fast. Grimmark vägrar utföra aborter, på grund av sin religion. På onsdagen fick hon nej i sista svenska juridiska instans, Arbetsdomstolen.

Regionen Jönköping läns beslut att inte erbjuda barnmorskan arbete, grundades inte på hennes religiösa övertygelse, utan på att hon inte avsåg att utföra vissa arbetsuppgifter som ingick i anställningarna. Därför har det inte varit fråga om direkt diskriminering, skriver Arbetsdomstolen i sin dom.

Domstolen menar också att Region Jönköpings län haft rätt att ställa upp ett krav att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna, inklusive arbete med aborter. Därmed menar domstolen att det inte heller har rört sig om någon indirekt diskriminering av Ellinor Grimmark.

Barnmorska nekas jobb

– Det var väntat. Det var väl det här vi hade förberett oss på, Sedan kunde man hoppas på något annat, men vi hade nog egentligen aldrig tänkt något annat, säger Ellinor Grimmark när hon just fått beskedet om domen.

Vårdförbundet nöjt

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger i en kommentar att hon är väldigt nöjd med domen.

– Jag nöjd för alla kvinnor i Sverige, alla flickor i Sverige som får rätten att bestämma över sin egen kropp. Den betyder att vårdpersonal och barnmorskor har att följa den lagstiftning som vi faktiskt har i Sverige och det är att patientens rätt. Befolkningens behov går faktiskt före mina egna religiösa behov, säger Sineva Ribeiro.

Krävde skadestånd

Barnmorskan Ellinor Grimmark anmälde Region Jönköpings län för diskriminering redan 2014, eftersom hon blivit nekad anställning vid samtliga tre sjukhus i regionen. Diskrimineringsombudsmannen ansåg inte att det handlade om diskriminering.

Grimmark stämde då Region Jönköpings län och krävde skadestånd. Men tingsrätten gav henne inte rätt, utan istället dömdes hon att betala rättegångskostnader på närmare 926.000 kronor. Dagens dom i Arbetsdomstolen innebär ytterligare rättegångskostnader för Grimmark på 606.000 kronor. 

Ingen kränkning

När hovrätten beslutade att inte ta upp fallet valde Ellinor Grimmark istället att vända sig till Arbetsdomstolen. Nu står det alltså klart att även den anser att det inte handlar om diskriminering. Det handlar heller inte enligt domslutet om någon kränkning av hennes åsikts- och yttrandefrihet. Det finns möjligheten att driva fallet till Europadomstolen och enligt Grimmarks juridiska ombud talar det mesta för att de kommer att gå vidare dit.

Varför är det här så viktigt för dig?

– Det är viktigt för att jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är en jättestor statlig myndighet som utövar press på sin personal. Du ska tycka på ett visst sätt, annars ska du inte jobba här och är det så att du råkar uttala dig på ett annat sätt, då får du sparken, säger Ellinor Grimmark.

Regionen välkomnar dom

Region Jönköpings län välkomnar domen i Arbetsdomstolen idag.

– Det är bra att Arbetsdomstolen gör samma bedömning i frågan som övriga instanser, säger Anders Liif, HR-direktör.

– Man kan inte från början när man inleder ett anställningsförfarande villkora vilka arbetsuppgifter man är beredd att utföra eller inte utföra. Verksamheten utgår ifrån patienternas behov av vård, och mot den bakgrunden anser vi att vår handläggning av arbetsansökningarna skett korrekt, säger Anders Liif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet