Europadomstolen nekar barnmorskan Grimmark resning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen resning i domstol för abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark. Hon har ju nekats anställning av bland annat Region Jönköpings län eftersom hon vägrar att utföra aborter.

Barnmorskan Ellinor Grimmark stämde Region Jönköpings län, men tingsrätten gav henne inte rätt, utan istället dömdes hon att betala rättegångskostnader på närmare 926 000 kronor. När hovrätten beslutade att inte ta upp fallet valde Ellinor Grimmark istället att vända sig till Arbetsdomstolen, som dock ansåg att regionen inte behandlat henne fel.

Ansåg domaren jävig

Grimmark har ju nekats anställning i Sverige eftersom hon av religiösa skäl vägrat att utföra aborter. Tillsammans med en annan barnmorska har hennes fall sedan drivits vidare till Europadomstolen. I fjol friades Sverige i Europadomstolen där men Grimmark valde att ansöka om resning, eftersom hon och hennes juridiska ombud ansåg att domaren var jävig. Men nu nekas Grimmark resning.

Barnmorska nekas jobb

Ellinor Grimmark arbetar sedan flera år inom vården i Norge.

Så här såg det ut när hon förlorade i Arbetsdomstolen 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet