Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.h.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (t.v.). Foto: TT

Bidragsgivare stöder abortvägrande barnmorska

Uppdaterad
Publicerad

Över 900.000 kronor har kommit in till insamlingen för att täcka barnmorskan Ellinor Grimmarks rättegångskostnader, skriver den norska tidningen Dagen.

Grimmark stämde Region Jönköping för att hon nekats anställning då hon vägrat utföra aborter och förlorade processen både i tingsrätten och Arbetsdomstolen. Hon dömdes då, enligt gängse regler, att stå för rättegångskostnaderna, sammanlagt 1,6 miljoner kronor. Pengarna ska betalas senast den 3 juni.

– Det var väntat. Det var väl det vi hade förberett oss på. Sedan kunde man hoppas på något annat, men vi hade nog egentligen aldrig tänkt något annat, sa Ellinor Grimmark efter Arbetsdomstolens dom.

Nekar stöd från lobbyorganisation

För en vecka sedan saknades över 700.000 och barnmorskans make Carl Johan Grimmark vädjade i ett öppet brev om stöd, vilket gett resultat. Förutom från svenska givare har stora bidrag kommit från Norge där fallet uppmärksammats i media.

Läs mer: Barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar utföra aborter förlorar fall

En granskning som Ekot gjorde i början av året visade att Ellinor Grimmark bland annat fått ekonomiskt stöd av den amerikanska lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF). Detta har hon dock förnekat.

– Det har jag inte. Jag är jättetacksam för alla dem som gått in och stöttat. Jag blev dömd att betala en miljon kronor i rättegångskostnader själv. Hur i hela världen hade det gått till om folk inte gått in och stöttat, sa hon efter granskningen.

Läs mer: Abortvägrande barnmorska har stöd från USA

Arbetsdomstolens dom går inte att överklaga. Men Grimmark har sagt att hon planerar att försöka få Europadomstolen att ta upp hennes fall som ett klagomål mot den svenska lagstiftningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet